Knækket tand

Selvom tænderne er utrolig stærke, sker det, at du kan opleve en knækket tand. Det er ikke ensbetydende med, at du skal igennem den helt store tur i stolen, for at få problemet lavet. Det dog vigtigt, at du som noget af det første, kontakter os, så situationen ikke forværres.

Hvis du har en knækket tand, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15, så finder vi en tid så hurtigt som muligt.

Hvorfor knækker en tand?

Som udgangspunkt er vi alle født med stærke tænder, der kan modstå det meste. Det sker dog for mange, at tænderne alligevel bliver udsat for ting, som betyder, at de bliver svagere med tiden. Det kan der være flere forskellige årsager til.

Årsager til knækkede tænder:

  • Ulykker (traume)
    Vi kan aldrig forudse, om vi kommer ud for en ulykke. Det kan enten være, at man snubler, bliver slået eller vælter på cyklen. I nogle tilfælde kan ulykker som disse, gå hårdest ud over tænderne, og du kan ende med en knækket tand eller to.

  • Caries (huller i tænderne)
    Huller i tænderne er noget de fleste af os, kommer til at opleve på et tidspunkt. For nogle kan et cariesangreb være så slemt, at det meste af tandsubstansen er væk. Det betyder, at tanden svækkes, og den derfor har lettere ved at knække, når du f.eks. tygger.

  • En revnet tand
    Har du en revne i tanden, er der i de fleste tilfælde større chance for at den knækker. Grundet revnen er tanden nemlig svagere, og der skal således heller ikke meget mere til end et forkert bid på noget hårdt, og du har en knækket tand. 

  • Tænderskæren
    Mange danskere lider af tænderskæren. Udover, at det kan være til stor irritation for personer der sover ved siden af, kan det have store konsekvenser for tændernes styrke. Tænderne bliver gradvist svagere, jo længere man skærer tænder uden at modtage behandling. 

  • Rodbehandling
    Rodbehandling af en tand, kan være med til at svække tanden. Når man rodbehandler en tand, fjerner man tandens nerve, som gør, at tanden bliver mere tør. Tanden bliver derfor mindre eftergivelig, hvilket betyder, at den hurtigere kan knække ved et forkert eller for hårdt bid. Fordi en rodbehandlet tand er langt svagere, end en tand der ikke er rodbehandlet, vælger mange at få sat kroner på, som beskyttelse.

Gør en knækket tand ondt?

Der kan være stor forskel på, om en knækket tand gør ondt eller ej. Det afhænger som oftest af, hvor stort et stykke der knækker af og hvor tæt på nerven det er. I nogle tilfælde mærker man det ikke, da stykket kan være meget småt. Hvis der ikke forekommer nogen smerte, vil det højst sandsynligt opdages ved en pludselig skarp følelsen i en tungen eller kinden.

Hvis du oplever meget stor smerte, er det højst sandsynligt, fordi bruddet er sket særligt tæt på nerven. I så fald kan det være ekstra smertefuldt, hver gang du spiser noget sødt, koldt, varmt, eller bare bider sammen. Dette sker dog oftest, hvis det er en knækket kindtand der er tale om. 

knækket tand

Kan man selv gøre noget ved en knækket tand?

Så snart du opdager, at du har knækket en tand, er det vigtigt, at opsøger en tandlæge. Det kan nemlig gøre situationen værre, hvis du udskyder problemet.

I de fleste tilfælde er der ikke noget du selv kan gøre. Hvis du oplever stor smerte, er det vigtigt at lade tandlægen tage sig af det, da nerven i tanden højst sandsynligt også er beskadiget. Det kan i visse tilfælde betyde et behov for en rodbehandling.

Hvis det afknækkede stykke er helt og i god stand, kan du gemme stykket og tage det med til din aftalte tandlægetid. I nogle tilfælde er det nemlig muligt at lime det afknækkede stykke på igen. I en sådan situation er det dog afgørende om tanden er udtørret eller ej. Det er derfor en god ide at anbringe det afknækkede stykke i mælk.

Årsagen til den knækkede tand kan også være afgørende for mulighederne for den efterfølgende behandling. Hvis tanden er knækket grundet et stort hul, kan det afgøre hvorledes tanden skal behandles.

…Og HUSK

Du må gerne må tage smertestillende. Hvis tanden er knækket ved nerven, kan det være yderst smertefuldt!

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du få tilskud til din tandlægeregning. Læs mere om tilskud til tandbehandling her.  

Vil du vide mere om hvad det koster at få behandlet en knækket tand, kan du læse mere om knækket tand pris her. 

Hvis du har smerte i din tand, kan du herunder læse om andre årsager til smerten.

Uanset hvad du mistænker dine tænder eller tand for at fejle, er det vigtigt at kontakte en tandlæge. Vi kan kontaktes på tlf. 43 96 62 15, eller mail kontakt@tg150.dk

Tandlægeregningen er altid det forkerte sted at spare. 

HUSK at du både kan få studierabat. Læs mere om vores priser her.

Hvordan behandles en knækket tand?

Det kan være meget forskelligt, hvordan en knækket tand skal behandles. Det afhænger som oftest af; hvilken tand og hvor slemt det er.

    • En knækket kindtand
      Som du nok har mærket med tungen, sidder der nogle små spidser på vores kindtænder. Disse er kaldet tyggeknuder. Det er ikke ualmindeligt, at de knækker, og da det som regel ikke er tæt på nerven, vil det ikke være smertefuldt, med mindre du tygger igennem. Hvis det er et lille brud i tanden, vil vi som oftest udbedre det ved hjælp af en fyldning. Det er dog svært at sige noget generelt, da knækkede tænder aldrig er ens.

    • Hvis nerven er blottet
      Hvis din knækkede tand er så alvorlig, at nerven i tanden er blottet, vil det medføre smerte i sekundet uheldet sker. I sådan et tilfælde, vil du højst sandsynligt have brug for en rodbehandling, der fjerner tandens nerve. Læs mere om en rodbehandling her.

    • Hvis en flig er knækket af
      Hvis en flig er knækket af din tand, er det ikke sikkert, at du behøver behandling. Hvis der er behov for behandling, er det højst sandsynligt i form af enten en slibning eller en lille fyldning.

    • Usynlig revne
      I nogle tilfælde knækker en tand således, at det faktisk ikke er muligt at se den revne, der er opstået. Hvis revnen når helt ned til nerven, kan det som oftest dog mærkes meget tydeligt. I de fleste tilfælde vil denne form for knækket tand behandles med en rodbehandling. Selvom du ikke kan se noget, er det stadig vigtigt at kontakte en tandlæge, da revnen kan udvikle sig til at blive værre.
  • Det kan være svært selv at vurdere omfanget af skaden i din tand. Derfor anbefaler vi altid, at give os et kald og møde op til en konsultation. Hvis ikke en knækket tand behandles, kan det udvikle sig til et endnu større problem, og i sidste ende blive langt dyrere end til at starte med.

    Tandlæge Eja Christensen

    Vores tandlæge, Eja Christensen er uddannet fra Århus Universitet, og har været uddannet siden 2015. Eja går meget op i at gøre hendes patienter trygge, og holder af at udføre behandlinger, der giver patienter et æstetisk og flot smil. 

    Kontakt os for mere information

    Har du nogen spørgsmål eller vil du gerne bestille en tid, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15, eller sende en mail til kontakt@tg150.dk. Så finder vi en tid så hurtigt som muligt.  

    FAQ – knækket tand

    Hvor længe kan man gå med en knækket tand?

    Det er vigtigt at søge tandlægehjælp hurtigst muligt, hvis du har en knækket tand. Hvor længe du kan gå med en knækket tand afhænger af skadens omfang. Ubehandlet kan det føre til infektion, øget smerte og yderligere tandbeskadigelse. Det anbefales at kontakte os straks for en korrekt vurdering og nødvendig behandling for at undgå komplikationer.

    Hvorfor knækker en tand?

    Tænder kan knække af forskellige årsager: Bidning på hårde genstande, som nødder eller is, kan forårsage skader. Tandforfald og store fyldninger kan svække tandstrukturen, hvilket øger risikoen for brud. Tandskæren og kæbespænding lægger ekstra pres på tænderne, hvilket kan føre til revner. Traumer, såsom slag eller fald, kan også beskadige tænder. Regelmæssig tandpleje hjælper med at forebygge knækkede tænder.

    Hvad koster det at få repareret en knækket tand?

    Omkostningerne ved at reparere en knækket tand varierer afhængigt af skadens omfang og den valgte behandlingsmetode. Enkle reparationer som plastfyldninger eller tandfarvede kompositter kan være mere overkommelige, mens mere komplekse procedurer som kroner, rodbehandlinger eller tandimplantater kan være dyrere. Priserne varierer også afhængigt af geografisk placering og tandlægepraksis. Se vores tandlægepriser!

    • Lotte

      Tandplejer
    • Tina

      Tandklinikassistent
    • Niels

      Tandlæge
    • Lisbeth

      Tandplejer
    • Zohair Azzouzi

      Tandlæge

    Holdet bag klinikken

    Kontakt Tandlægerne I Glostrup

    Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

    Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.