Har du ømt, rødt eller blødende tandkød? Så kan det være et tegn på tandkødsbetændelse. Men hvad er tandkødsbetændelse? Er det farligt? Og hvad kan du gøre for at forebygge det? Det kan du læse mere om her på siden.
Tandlægerne i Glostrup har ekspertise inden for alle almindelige tandbehandlinger – og rådgivning om tandkødsbetændelse er selvfølgelig ingen undtagelse.
Tandkødet er den del af mundens slimhinde, der ligger tæt op ad tanden og er fast bundet til den underliggende kæbeknogle. En betændelse i denne del af slimhinden kaldes tandkødsbetændelse – eller gingivitis blandt tandlæger.
Betændelsen er en del af kroppens forsvar mod påvirkninger, som den ikke bryder sig om. Disse påvirkninger kan være af meget forskellig art og oprindelse.
Tandkødsbetændelse er ikke farligt i sig selv, og med god mundhygiejne kan du selv behandle tilstanden. Det er dog vigtigt at holde øje med tandkødet, da en tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontose, hvis den får lov til at gå ubemærket og ubehandlet hen.
Er du i tvivl, om du har tandkødsbetændelse? Så bestil en tid i dag og få et sundhedstjek af dine tænder, hos en af vores dygtige tandlæger. Du kan enten bestille direkte i vores kontaktformular eller ved at give os et kald på tlf. 43 96 62 15. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.
Som for alle andre væv i kroppen vil en betændelsestilstand betyde en øget blodgennemstrømning til det område, der er betændt. Derfor vil betændelse også ofte vise sig i form af en ændring af tandkødets farve.
Du kan selv være opmærksom på følgende symptomer:
Der findes flere karakteristika for tandkødsbetændelse, som tandlægen eller tandplejeren kigger efter, når man er til eftersyn. Men det kræver erfaring og øvelse at spotte – både fordi vi alle er forskellige, og fordi ikke alle symptomerne for tandkødsbetændelse altid er til stede samtidig.
Derfor er det vigtigt, at du kommer til de regelmæssige tjek for at forebygge betændelse i tandkødet. Hos Tandlægerne i Glostrup vægter vi den forebyggende tandpleje højt, og vi vil derfor altid undersøge dine tænder og dit tandkød grundigt, når du besøger os. Det sikrer, at du ikke går rundt med skjulte lidelser i tænder og tandkød.
Langt de fleste af os har oplevet at have tandkødsbetændelse i større eller mindre grad. Der kan være mange årsager til, at man får denne inflammation i vævet. Den helt klassiske årsag er dog, at bakterier har fået lov at sidde uforstyrret langs tandkødet uden at blive fjernet af tandbørste eller tandtråd. Det er altså som regel dårlig mundhygiejne, der er årsagen til betændelse i tandkødet.
Bakterieansamlinger kaldes plak og kan udgøre et irritationsmoment for tandkødet. Betændelsen er derfor tandkødets måde at beskytte sig mod bakterierne.
Tandkødsbetændelse kan også skyldes forkert eller for hård tandbørstning, der i det små sønderriver tandkødet og på den måde udgør en påvirkning, som generer vævet. Endelig ses tandkødsbetændelse også som små brandsår fra for eksempel pizzaost.
I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at fjerne den skadelige påvirkning, der er årsag til betændelsen. Er årsagen plak, vil tandkødet hele op igen, når man effektivt får fjernet bakterierne. Er årsagen forkert tandbørsteteknik, vil betændelsen ligeledes forsvinde, hvis man ændrer børsteteknik.
Skyldes betændelsen brandsår, vil den også hurtigt aftage, efterhånden som sårene heler. Men det er vigtigt, at du lader sårene være i fred for at fremskynde helingsprocessen.
Du kan i øvrigt forebygge tandkødsbetændelse ved at følge følgende råd:
Har du tandkødsbetændelse er det vigtigt, at du får det tjekket hos en tandlæge. Den typiske behandling af tandkødsbetændelse vil bestå af en tandrensning, hvor plak og tandsten bliver fjernet. Som oftest vil denne behandling gøre, at betændelsen forsvinder af sig selv efter et par dage. Derefter vil det være en rigtig god ide at være ekstra grundig med tandbørsten og brug af tandtråd – både morgen og aften.
Tandkødsbetændelse er det, man kalder en reversibel lidelse. Det betyder, at man efter behandling ikke har nogle mén eller skavanker på tandkødet.
Kronisk tandkødsbetændelse kan dog udvikle sig til parodontose, som er en tilstand, hvor tandens støttevæv også bliver betændt og nedbrydes. Tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontose, efterhånden som lommerne omkring tænderne bliver dybere. Med tiden vil betændelsen trænge ned i lommerne og kæbeknoglen, som den stille og roligt vil nedbryde. Det kan i sidste ende betyde, at tænderne bliver løse – og helt falder ud, hvis det ikke bliver behandlet.
I modsætning til tandkødsbetændelse er parodontose en irreversibel og kronisk lidelse. Det vil sige, at man i værste tilfælde vil miste sine tænder og få behov for at erstatte dem med proteser, broer eller tandkroner. Derfor er der også god grund til at holde øje med tegn på betændelse i tandkødet.
Det er dog meget individuelt, hvor stor en skadelig påvirkning tandkødet kan klare, før det bliver betændt – ligesom det kan ændre sig hos den samme person gennem livet.
Har du spørgsmål om tandkødsbetændelse?
Vil du vide mere om betændelse i tandkødet, eller vil du bestille tid til et tjek af dit tandkød og dine tænder. Kontakt Tandlægerne i Glostrup på 43 96 62 15, kontakt@tg150.dk eller i kontaktformularen nedenunder.
Er du medlem af Sygeforsikring Danmark, er der tilskud at hente alt efter, hvilken gruppe du tilhører. Læs mere om → tilskud til tandlæge.
Tandlægerne i Glostrup er din tandklinik på Vestegnen, og vi ser frem til tage godt imod dig i trygge rammer – og til at hjælpe dig til sunde tænder resten af livet.
FAQ – tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse, også kendt som gingivitis, kan forsvinde af sig selv, hvis årsagen til betændelsen fjernes og god mundhygiejne praktiseres konsekvent. Det er vigtigt at børste tænderne to gange dagligt, bruge tandtråd og besøge tandlægen regelmæssigt. Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles og god mundhygiejne ikke opretholdes, kan det udvikle sig til en mere alvorlig tilstand kaldet parodontitis, som kræver professionel behandling.
Ja, snus kan give tandkødsbetændelse, da snus kan irritere tandkødet og forårsage inflammation. Langvarig brug af snus kan også føre til tilbagetrækning af tandkødet og øget risiko for tandtab. For at undgå disse problemer anbefales det at undgå snus og opretholde en god mundhygiejne.
Tandkødsbetændelse i sig selv er ikke farligt, men hvis det ikke behandles, kan det udvikle sig til mere alvorlige tandkødssygdomme som parodontitis. Ubehandlet parodontitis kan føre til tandtab, knogledestruktion og øget risiko for systemiske sygdomme som hjertesygdomme og diabetes. Det er derfor vigtigt at praktisere god mundhygiejne og søge professionel hjælp, hvis tandkødsbetændelse opstår.
Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.
Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.
KONTAKT
Tandlægerne I Glostrup
Hovedvejen 150 1.MF
2600 Glostrup
Danmark
[wpgmza id=”2″]