Tandkødsbetændelse (GINGIVITIS)

Der er vigtigt at holde øje med tandkødet da en tandkødsbetændelse kan helbredes med den rette behandling og mundhygiejne.

Opdages tandkødsbetændelsen ikke i tide kan den i nogen tilfælde udvikle sig til paradentose.

Læs med på siden og bliv klogere på lidelsen - eller ring til os og få svar på dine spørgsmål på tlf. 43 96 62 15 .

Tandkødsbetændelse (Gingivitis)

Tandkødet er den del af mundens slimhinde, der ligger tæt op ad tanden og er fast bundet til den underliggende kæbeknogle. En betændelse i denne del af slimhinden kaldes tandkødsbetændelse, eller gingivitis blandt tandlæger.

Betændelsen er en del af kroppens forsvar mod påvirkninger, som den ikke bryder sig om. Disse påvirkninger kan være af meget forskellig art og oprindelse.

Hvordan ser tandkødsbetændelse ud?


Som for alle andre væv i kroppen vil en betændelsestilstand betyde en øget blodgennemstrømning til det område, der er betændt.

Du kan selv være opmærksom på følgende symptomer:

  • Rødt tandkød istedet for den sunde lyserøde/blege rosa farve
  • Tandkød der bløder, når du børster tænder eller bruger tandtråd
  • Tandkød der er ømt

Der findes flere karakteristika for tandkødsbetændelse som tandlægen eller tandplejeren kigger efter, når man er til eftersyn, men det kræver erfaring og øvelse at spotte, både fordi vi alle er forskellige og fordi, ikke alle symptomerne for tandkødsbetændelse altid er tilstede samtidig.

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Langt de fleste af os har oplevet at have tandkødsbetændelse i større eller mindre grad. Der kan være mange årsager til at man får denne inflammation i vævet, men den helt klassiske årsag er, at bakterier har fået lov at sidde uforstyrret langs tandkødet uden at blive fjernet af tandbørstning eller tandtrådsbrug. Bakterieansamlinger kaldes plak og kan udgøre et irritationsmoment for tandkødet. Tandkødet beskytter sig mod bakterierne ved betændelsesprocessen.

Tandkødsbetændelse kan også skyldes forkert eller for hård tandbørstning, der i det små sønderriver tandkødet og på den måde udgør en påvirkning, som vævet ikke bryder sig om. Endelig ses tandkødsbetændelse også som små brændsår fra f.eks. pizzaost.

Hvordan behandles tandkødsbetændelsen?

I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at fjerne den skadelige påvirkning, der er årsag til betændelsen. Er årsagen plak, vil tandkødet hele op igen, når man effektivt får fjernet bakterierne. Er årsagen forkert tandbørsteteknik vil betændelsen ligeledes forsvinde, hvis man korrigerer til en teknik, der ikke skader tandkødet. Brændsår heler hurtigt og af sig selv, hvis man lader det være i fred.

Hvad sker der, hvis man ikke behandler tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er det man kalder en reversibel lidelse, hvilket betyder, at man efter behandling ikke har nogle mén eller skavanker på tandkødet. Kronisk tandkødsbetændelse kan imidlertid hos nogle udvikle sig til paradentose, hvor tandens støttevæv også bliver betændt og nedbrydes. Det er meget individuelt, hvor stor en skadelig påvirkning tandkødet kan klare, før det bliver betændt og det kan ændre sig hos den samme person igennem livet.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.

Kontakt

 

Kontakt

43 96 62 15

Find vej

Book