Caries (huller i tænderne)

Huller i tænderne kaldes for caries

Det er en sygdom i de hårde tandvæv (emaljen) og skyldes bakterier. Man kan godt have caries, uden der er et synligt hul ind i tanden.

Bakterier og plak

Munden er fuld af bakterier. Disse bakterier er en del af den normale flora og de er nødvendige for at opretholde en sund mundhule.

Bakterierne kan dog gøre skade, hvis de får lov at sidde uforstyrret på tandoverfladen i længere tid. Her formerer de sig og bliver til en bakterieansamling kaldet plak. Plakken vil med tiden sidde fast til hinanden og tanden i et tæt lag.

Derfor er plak skadeligt for tænderne?

Bakterier får deres næring fra spyttet og fra det vi spiser, og sukkerholdige fødevarer er lettilgængelig næring. Når bakterierne omsætter denne næring til energi, danner de syre. Sidder de samtidig godt fast i en tyk og klistret plak, hvor syren kan komme i tæt kontakt med tandens overflade, ætses tanden langsomt væk og man ender med at få caries – hul i tanden.

Hvordan undgår man plak?

Tandbørstning med tandpasta er det mest effektive middel til at fjerne plak. Når man børster sine tænder, fjerner man plakken fra tandoverfladen. Bruger man fluortandpasta styrkes tænderne samtidig således, at der skal mere syre til at danne caries. Tandbørsten kan dog kun hjælpe der, hvor der børstes. De steder, hvor man ikke kan komme til at børste, som mellem tænderne, har man brug for tandtråd eller tandstikkere.

tandboerstning-anbefaling ved huller i tænderne

Vi anbefaler tandbørstning 2 gange om dagen med fluor-tandpasta. Husk at bruge en blød tandbørste, så tænder og tandkød ikke får skureskader.

Behandling af caries

Er der kommet hul i tanden, kan det være nødvendigt, at få lavet en fyldning (plombe). Formålet er at fjerne bakterierne fra området, så cariesangrebet stoppes samt fjerne det ødelagte tandvæv, som erstattes med en fyldning.

De fleste fyldninger laves i dag i plast, og en passende farve vælges, som ligner resten af tanden. Plasten bygges så vidt muligt, så det gengiver tandens oprindelige facon. Således at den passer i sammenbiddet og bliver god at tygge med.

Bakteriernes syre kan ikke lave hul i plastmaterialet, men en fyldning gør ikke resten af tanden immun overfor syre. Derfor skal man huske også at børste grundigt, når man har fået lavet en fyldning.

Har du en knækket kindtand pga. caries? Læs mere om det her. 

Vil du vide hvor meget det koster at få lavet et hul i tanden, kan du læse mere på siden med vores priser.

Er du medlem af sygeforsikring Danmark? Alt efter hvilken gruppe du tilhører er der rabat at hente. 

Rodbehandling af tænder med store huller

Er cariesangrebet i tanden blevet så stort, at det når ind til tandens nerve, kan det være nødvendigt at rodbehandle.

Tandlægen vurderer altid om rodbehandling er nødvendig.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.

Kontakt

 

Kontakt

43 96 62 15

Find vej

Book