Caries (huller i tænderne)

Huller i tænderne kaldes også for caries

Huller i tænderne er en tandsygdom, der opstår i tændernes hårde tandvæv (emaljen) som følge af ophobning af bakterier. Man kan godt have caries uden, at der er et synligt hul i tanden. Men hvordan opstår huller i tænderne, hvordan behandles det og kan man gøre noget for at undgå det? Læs med her på siden og få svar på dine spørgsmål.

Hvordan opstår huller i tænderne?

Munden er fuld af bakterier. Disse bakterier er en del af den normale flora, og de er nødvendige for at opretholde en sund mundhule. Bakterierne kan dog gøre skade, hvis de får lov at sidde uforstyrret på tandoverfladen i længere tid. Her formerer de sig og bliver til en bakterieansamling kaldet plak. Plakken vil med tiden sidde fast til hinanden og tanden i et tæt lag.

Bakterier får deres næring fra spyttet og fra det vi spiser – især sukkerholdige fødevarer er lettilgængelig næring for dem. Når bakterierne omsætter denne næring til energi, danner de syre. Sidder de samtidig godt fast i en tyk og klistret plak, hvor syren kan komme i tæt kontakt med tandens overflade, ætses tanden langsomt væk og man ender med at få caries – det vil sige et hul i tanden.

Huller i tænderne opstår med andre ord, når der er tre kombinationer på stedet:

  • Tænder
  • Bakterier
  • Sukker og andet næringsholdigt madindtag

Hvordan undgår man huller i tænderne?

For at undgå huller i tænderne, skal du sørge for, at du jævnligt fjerner plak fra tænderne. Tandbørstning med tandpasta er det mest effektive middel til at fjerne plak. Når man børster sine tænder, fjerner man plakken fra tandoverfladen. Bruger man fluortandpasta, styrkes tænderne således, at der skal mere syre til for, at caries opstår. Samtidig nedsætter fluortandpasta bakteriernes stofskifte, hvilket også er med til at nedkæmpe tilstedeværelsen af bakterierne.

Tandbørsten kan dog kun hjælpe der, hvor der børstes. De steder, hvor man ikke kan komme til at børste, såsom mellem tænderne, har man brug for tandtråd eller tandstikkere.

Vaner, du kan indføre, for at undgå huller i tænderne:

  • Børst tænderne grundigt. Rådfør dig eventuelt med din tandlæge, så du får introduceret effektive teknikker i forhold til tandbørstningen.
  • Brug fluortandpasta
  • Brug tandtråd
  • Børst tænderne før indtag af sukkerholdige fødevarer (på den måde fjerner du de ophobede bakterier, så de ikke når at udvikle sig og udskille ætsende syrer).
  • Afgræns en bestemt tidsperiode, hvor du indtager sukkerholdige fødevarer, så du ikke indtager det lidt af gangen om dagen. På den måde undgår du at din tænder kommer under angreb på grund af sukkeret. Du kan derfor med fordel indfører fredagsslik, hvor du indtager sukkeret ved én lejlighed, på én gang.
tandboerstning-anbefaling ved huller i tænderne

Vi anbefaler tandbørstning 2 gange om dagen med fluor-tandpasta. Husk at bruge en blød tandbørste, så tænder og tandkød ikke får skureskader.

Behandling af caries

Er der kommet huller i dine tænder, kan det være nødvendigt, at få lavet en fyldning (plombe). Formålet er at fjerne bakterierne fra området, så der sættes en stopper for cariesangrebet, og så det ødelagte tandvæv fjernes og erstattes med en fyldning.

I dag laves de fleste fyldninger i plast. Farven på fyldningen vælges alt efter farven af dine tænder. Plasten bygges så vidt muligt, så det gengiver tandens oprindelige facon. På den måde kan den passe i sammenbiddet og bliver god at tygge med.

Bakteriernes syre kan ikke lave hul i plastmaterialet, men en fyldning gør ikke resten af tanden immun overfor syre. Derfor skal man huske også at børste grundigt, når man har fået lavet en fyldning.

Har du en knækket kindtand pga. caries? Læs mere om det her. 

Vil du vide hvor meget det koster at få lavet et hul i tanden, kan du læse mere på siden med vores priser.

Er du medlem af sygeforsikring Danmark? Alt efter hvilken gruppe du tilhører er der rabat at hente. 

Rodbehandling af tænder med store huller

Er cariesangrebet i tanden blevet så stort, at det når ind til tandens nerve, kan det være nødvendigt at rodbehandle, så du undgår unødvendig tandpine.

Tandlægen vurderer altid om en rodbehandling er nødvendig.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.