5 tips til at overvinde din tandlægeskræk

Lider du af tandlægeskræk? Bare rolig det er nemlig helt normalt, og der er flere måder, hvorpå du kan komme af med din frygt.

Her kan du læse mere om tandlægeskræk, hvad det skyldes og hvordan du slipper af med det.

Har du yderligere spørgsmål vedrørende tandlægeskræk, er du velkommen til at kontakte Tandlægerne i Glostrup.

Hvorfor lider mange af tandlægeskræk?

Flere mennesker end man regner med lider af tandlægeskræk. Faktisk er det op mod 30% af danskerne, der bliver nervøse af tanken om at gå til tandlægen, og 10% lider direkte af tandlægeskræk – også kaldet odontofobi.

Der kan være flere grunde til, at folk lider af tandlægeskræk bl.a.:

  1. Personlig sfære: For nogle mennesker handler deres frygt om, at de føler deres personlige sfære bliver overtrådt rent fysisk. Samtidigt kan det spille ind, at man ikke føler, at man har kontrol over, hvad der sker med ens krop. Netop dette er oftest den hyppigste grund til, at folk lider af tandlægeskræk.
  2. Sanser: Det kan også være de sensoriske elementer, der er forbundet med et tandlægebesøg, som giver folk ondt i maven. F.eks. kan lydene i venteværelset, de medicinske lugte eller skarpe lys fremtvinge et dårligt minde hos patienten. Hermed forbinder de dette med at gå til tandlægen, selvom det nødvendigvis ikke har noget med tandlægen at gøre.

  3. Åndedrætsbesvær: Nogle oplever at have svært ved at trække vejret, når de er hos tandlægen. Det kan både være biologiske faktorer, der gør det svært at trække vejret, men det kan også sagtens være psykologiske. Det er helt naturligt for kroppen at reagere, når den føler, den ikke kan trække vejret. Desværre kan det også lede til en tandlægeskræk hos nogle, fordi de forbinder tandlægebesøg med ikke at kunne få luft.

  4. Smerter: Rigtig mange tør ikke gå til tandlægen, fordi de er bange for smerter under eller efter behandlingen. Har man på et tidspunkt haft en dårlig oplevelse med smerter i forbindelse med et tandlægebesøg, kan følelsen godt sidde i kroppen lang tid efter og bygge op til en frygt.

Generelt er det oftest selve tanken om at gå til tandlægen, der er langt værre end det faktiske besøg. Har du tandlægeskræk, er det altid en god idé at konsultere din tandlæge, så de kan hjælpe dig mest muligt for at gøre oplevelsen behagelig.

Få kontrollen tilbage med 5 tips

Er du træt af at være bange for at gå til tandlægen? Her får du 5 tips til at få kontrollen tilbage over din frygt for at gå til tandlægen.

  1. Tal om din frygt: Selvom det kan lyde indlysende, så er det ikke alle, der får kommunikeret ordentligt, hvad der skræmmer dem til deres tandlæge. Jo mere information tandlægen har om din frygt, jo bedre kan vedkommende tage hensyn til dig og gøre oplevelsen god.

  2. Vælg en tandlæge med både “bløde” og “hårde” kompetencer: For at kunne overvinde sin tandlægeskræk, er det vigtigt at føle sig tryg i tandlægestolen. Derfor må tandlægens “bløde” og “hårde” færdigheder være lige så vigtige som den faglige viden. En god tandlæge tager altid hensyn til dig som patient og kan kommunikere i et ukompliceret sprog, som du forstår.

  3. Lav en tandlæge rutine: Når du først har lavet en rutine om fast at gå til tandlægen, bliver det meget lettere faktisk at komme derhen. Derfor er det en god idé at gøre det til en vane at gå til tandlægen to gange om året. Vi anbefaler altid at booke næste tid, inden du forlader konsultationen.

  4. Skab ro: En af de største hindringer for at komme af med tandlægeskræk er nerver. Mangel på søvn kan gøre dig endnu mere nervøs, så sørg for at gå tidligt i seng aftenen forinden din tandlægetid. Du er også meget velkommen til at komme til klinikken i god tid med høretelefoner og en beroligende playliste.

  5. Anden angstdæmpende behandling: Din tandlæge kan også foreslå andre angstdæmpende metoder, som kan hjælpe med at gøre besøget så bekvemt for dig som muligt. Dette er noget, som du kan tale med din lokale tandlæge om.

Vælg en tandlæge med speciale i tandlægeskræk

Mange mennesker går rundt med tandpine i en længere periode, fordi de er bange for at gå til tandlægen. Frygten for at gå til tandlæge kan betyde, at nogle tandproblemer vokser sig større, hvilket både har konsekvenser for helbredet og pengepungen. Derfor er det klart en fordel at vælge en tandlæge med speciale i tandlægeskræk.

Hos Tandlægerne i Glostrup er vi eksperter i at håndtere patienter med tandlægeskræk, og vi sørger for at give dig en tryg og rolig oplevelse, hvor alt bliver taget i dit tempo. Vi tager højde for din skræk ved alle slags behandlinger.

Du er velkommen til at læse mere om vores tandlægepriser og kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål til, hvordan vi håndterer patienter med tandlægeskræk.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.