Visdomstænder

Skal du have kigget på dine visdomstænder – eller måske endda fjernet én eller flere, så ring og bestil en konsultation på tlf. 43 96 62 15.

Et voksent menneske har som grundprincip 32 tænder i alt.

4 fortænder, 2 hjørnetænder, 4 små kindtænder og 6 store kindtænder i hver kæbe.

I praksis ser virkeligheden ofte lidt anderledes ud, da voksne tit mangler en eller flere tænder, enten fordi de er trukket ud, eller fordi de aldrig er vokset frem.

Har man alle sine tænder, vil 4 visdomstænder kunne ses bag de store kindtænder:
Visdomstænder kaldes også 3. molarer eller 8’ere.

Hvornår får jeg mine visdomstænder?

Visdomstænder dannes omkring 8-9 års alderen og bryder som oftest frem i munden mellem 17-20 års alderen. Når tanden bryder frem er kronen (den synlige del af tanden) færdigdannet, hvorimod tandens rod ikke er helt færdig endnu. Omkring 22-23 års alderen vil roden være fuldstændig færdigdannet.

Hvorfor fik jeg ikke mine visdomstænder?

Det er ikke unormalt at mangle en eller flere visdomstænder. Enten er tanden slet ikke dannet eller også ligger den i kæbeknoglen, men kommer aldrig frem. Endelig oplever nogle, at en visdomstand stoppede midt i sit frembrud. Dette kan skyldes, at der ikke er plads til tanden, men frembruddet kan også gå i stå af årsager, man ikke kender til.

Ca. 10% af danskere mangler fra fødslen anlæg til 1 eller flere visdomstænder. Forskning tyder på, at visdomstænder er et levn fra fortiden, hvor kæberne og sliddet på tænderne var større.

Hvilke problemer kan visdomstænder medføre?

Der kan være problemer med visdomstænder – både frembrudte visdomstænder samt dem, der forbliver i kæbeknoglen.

Problemer med visdomstænder der er frembrudte men delvist dækket af tandkød:

  • Øget risiko for huller da området kan være svært at holde fri fra bakterier
  • Øget risiko for tandkødsbetændelse da området kan være svært at holde fri rent
  • Øget risiko for dårlig ånde pga. bakterieansamlinger


Problemer med visdomstænder der ikke kan ses, men ligger forkert i kæbeknoglen:

  • Risiko for at den forstyrrer og irriterer nabotanden

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

Det er fornuftigt at fjerne en visdomstand, hvis der er:

  • Hul i visdomstanden eller i nabotanden
  • Paradentose på nabotanden
  • Særlige bidforhold
  • Betændelse omkring visdomstanden
  • Cystedannelse (væskefyldt hulrum) omkring en ikke-frembrudt visdomstand
  • Visdomstanden er ikke brudt frem og generer nabotanden

Det er altid nødvendigt med en individuel vurdering. Selv hos den samme patient kan to visdomstænder kræve forskellig behandling.

Smerter omkring en visdomstand

Før tanden bryder igennem slimhinden kan området blive ømt:
Ømheden bør dog fortage sig i takt med at tanden bryder frem. Hvis det bliver ved med at gøre ondt eller hvis smerten intensiveres, bør man blive udersøgt for at udelukke, at smerten skyldes en betændelsestilstand omkring visdomstanden.

Når tanden er delvist frembrudt:
En halvt frembrudt tand, hvor tandkødet stadig ligger lidt henover øger risikoen for bakterieansamlinger, der kan give tandkødsbetændelse og generel betændelse omkring tanden. Hvis området hæver op, bliver rødt og ømt, kan du skylle med et desinfektionsmiddel og på den måde behandle betændelsen. Er det et tilbagevendende problem, bør du nok overveje om tanden skal fjernes.

Behandling af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder foregår under lokalbedøvelse. Hvis tanden ikke, eller kun delvist, er brudt frem laver man et lille kirurgisk indgreb i kæbeknoglen. Er tanden fuldt frembrudt kan den fjernes ved en simpel tandudtrækning.

FAQ – behandling af visdomstænder

I hvilken alder får man typisk visdomstænder?

Visdomstænder, også kendt som tredje molarer, er de sidste permanente tænder, der kommer frem. De begynder normalt at bryde igennem tandkødet mellem 17 og 25 års alderen, men dette kan variere fra person til person. Nogle mennesker får aldrig visdomstænder, mens andre kan opleve dem på et senere tidspunkt i livet.

Hvornår er det på tide at få fjernet en visdomstand?

Det er på tide at få fjernet en visdomstand, hvis den forårsager problemer som smerter, infektioner, tandkødssygdomme, beskadigelse af nabotænder, cystedannelse eller trængsel i munden. Vores tandlæge kan også anbefale fjernelse, hvis visdomstanden ikke kan bryde frem korrekt, bliver delvist frembrudt eller er på vej til at forårsage fremtidige komplikationer.

Gør det ondt at få fjernet en visdomstand?

Fjernelse af en visdomstand udføres normalt under lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du ikke vil mærke smerte under selve indgrebet. Efter operationen kan du opleve smerter, hævelse og ømhed i området, men disse symptomer kan håndteres med smertestillende medicin og is. Følg din tandlæges anbefalinger for at minimere ubehag og fremme heling.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.