Tandpine: Få behandling i Glostrup

Tandpine kan være noget af det mest smertefulde, og er noget vi tager meget alvorligt.

Går du rundt med smerter i tænderne? Oftest kan smerten behandles med en kombination af Ibuprofen (Ipren) og Panodil, hvis ikke tandpinen er akut. Det vil sige: hvis smerten har en naturlig årsag såsom en større tandbehandling. Du vil altid blive vejledt grundigt, før du forlader vores tandklinik i Glostrup, således at du ved, hvordan du smertebehandler allerbedst, når du er hjemme igen.

Tandpine (odontalgia)

Tandpine opstår som smerter fra tænder og deres omkringliggende bløde væv, som f.eks. tandkød.

Selvom de færreste er i tvivl, når de har tandpine, kan årsagen være svær at lokalisere. Tit kan man selv have svært ved at afgøre hvilken tand, der gør ondt og nogle gange kan tandpinesmerter ‘snyde’, så årsagen til smerten og selve smertefølelsen ikke stammer fra den samme tand.

Det sker også, at smerter fra andre steder i kroppen føles som tandpine – almindeligvis smerter fra bihulebetændelse eller kæber.

Få information om Tandlægeforeningens råd til god mundhygiejne

Hvor findes tandens nerve?

En tand har flere lag. Yderst på kronen findes emaljen og udenpå rødderne finder du cementen. Disse to ydre hårde lag skal beskytte den underliggende dentin, som omgiver tandens nerve (pulpa). Nerven er placeret i tandens indre (pulpakammeret). Vi har ingen følelse i emaljen eller cementen. Så smerten kommer fra tandens indre og det inderste af dentinen hvor nerven er placeret.

Tandpine: Hvorfor gør det ondt?

Der kan være forskellige årsager til at det gør ondt – de 3 mest almindelige er:

  1. Cariesangreb

    Ved skader på emaljen eller cementen som f.eks ved cariesangreb, kan bakterier trænge ind i dentinen og pulpakammeret. Dette kan irritere nerven og forårsage betændelse. Betændelsestilstanden giver hævelse som presser på tandens indersider og dermed også på selve nerven. Dette kan føles meget ubehageligt og give smerter.

  2. Slag på tanden

    Et hårdt slag på en tand kan også give tandpine. I sådanne tilfælde er det selve slaget, der kan være årsag til, at der opstår en betændelsestilstand i tandens indre, som kan give smerter.

  3. Følsomme tandhalse

    Isninger i tænderne eller jag i forbindelse med indtagelse af kolde madvarer er noget, som mange mennesker kender til i større eller mindre grad. Nogle kan også få forbigående smerter, når de drikker eller spiser noget varmt. Dette skyldes ofte områder på tænderne, hvor dentinen ikke er beskyttet af emalje, hvilket gør tanden mere påvirkelige overfor temperaturændringer. Der kan være mange årsager til at dentinen er blottet et eller flere steder, og det er altid en god idé at spørge tandlægen, hvis man er generet af det.

Hvornår skal jeg reagere på smerter i tænderne?

Oplever du tandpine opfordres du til at bestille tid hos tandlægen så hurtigt som muligt, så en behandling kan påbegyndes. Der er altid en årsag til tandpine og det er vigtig at finde frem til den, så den kan kureres. Det bliver også muligt at forebygge fremtidig tandpiner og derved styrke dine tænder.

Det kan være svært at mærke hvilken tand der er skyld i tandpinen, ofte er det ikke den tand der smerter, der er skyld i tandpinen. Tandlægen hjælper dig med at lokalisere smerten og dermed lindre og behandle din tandpine. Er du utryg ved at besøge tandlægen? Der er ingen grund til bekymring, vores tandlæger er specialister indenfor tandlægeskræk

Efter behandling bør du kontakte tandlægen hvis:

  • Smerten ikke fortager i dagene efter

  • Smerten bliver forværret

Hvad skal jeg gøre, hvis min tandpine er akut?

Ved akut tandpine bør du kontakte os straks på: tlf. 43 96 62 15.

Uden for vores åbningstid skal du kontakte Tandlægevagten.

Akut tandpine betyder tandpine, som pludselig er opstået.

FAQ – behandling af tandpine

Hvad er tandpine?

Tandpine er en ubehagelig smerte eller følsomhed i eller omkring en tand. Den kan skyldes forskellige årsager, såsom huller i tænderne, infektioner, tandkødssygdomme, beskadiget tandfyldning, tandkødsbetændelse eller påvirkede visdomstænder. Tandpine kan variere i intensitet fra mild til alvorlig og kræver ofte tandlægebehandling for at diagnosticere og behandle den underliggende årsag.

Hvad hjælper mod tandpine?

For at lindre tandpine midlertidigt kan du prøve følgende: tage smertestillende medicin som ibuprofen eller paracetamol, skylle munden med varmt saltvand, anvende en kold ispose på det berørte område, bruge en bedøvende gel eller mundskyl beregnet til tandpine. Disse metoder kan reducere ubehag, men det er vigtigt at søge tandlægehjælp for at behandle den underliggende årsag til smerten. 

Virke smertestillende medicin mod tandpine?

Ja, smertestillende medicin kan virke mod tandpine. Ikke-receptpligtige smertestillende lægemidler som ibuprofen eller paracetamol kan hjælpe med at reducere inflammation og lindre smerten midlertidigt. Det er dog vigtigt at følge anvisningerne på pakken og ikke overskride den anbefalede dosis. Husk at smertestillende medicin kun er en midlertidig løsning, og det er vigtigt at søge tandlægehjælp for at behandle den underliggende årsag.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.