Tandpine

Tandpine kan være noget af det mest smertefulde og er noget, vi tager meget alvorligt.

Dentist if you are pregnant

Går du rundt med smerter i tænderne? Oftest kan smerten behandles med en kombination af Ibuprofen (Ipren) og Panodil, hvis ikke tandpinen er akut. Det vil sige: hvis smerten har en naturlig årsag såsom en større tandbehandling. Du vil altid blive vejledt grundigt, før du forlader vores tandklinik, således at du ved, hvordan du smertebehandler allerbedst, når du er hjemme igen.

Hvad er tandpine?

Tandpine kaldes i fagsprog for odontalgia og vedrører smerter fra tænder og deres omkringliggende bløde væv, som f.eks. tandkød.
Selvom de færreste er i tvivl, når de har tandpine og smerten kan være intens, kan den være svær at lokalisere.

Tit kan du selv have svært ved at afgøre, hvilken tand der gør ondt og andre gange, kan tandpinens smerter “snyde”, så årsagen til smerten og selve smertefølelsen ikke stammer fra den samme tand. Det sker også, at smerter fra andre steder i kroppen føles som tandpine – almindeligvis smerter fra bihulebetændelse eller kæber.

Hvorfor får man tandpine?

Hver tand består af flere forskellige lag. Yderst på kronen findes emaljen og yderst på rødderne findes cementen. Disse to ydre hårde lag skal beskytte den underliggende dentin, som omgiver tandens nerve, pulpa. Pulpa er placeret i pulpakammeret i tandens indre. Vi kan ikke føle noget fra hverken emaljen eller cementen men kun fra tandens indre og det inderste af dentinen.

Tandpine ved huller i tænderne

Hvis der sker skader på emaljen eller cementen, som f.eks ved cariesangreb, kan bakterier trænge ind i dentinen og måske helt ind i pulpakammeret. Dette kan irritere nerven og forårsage betændelse. Betændelsestilstande giver hævelse, men fordi tandens indre er ueftergiveligt, bliver presset på nerven stort, og det kan gøre ganske ondt i tænderne.

Tandpine ved tandkødsbetændelse

Smerte i tandkødet er som oftest et tegn på, at der er gået betændelse i tandkødet. Du kan læse mere om tandkødsbetændelse her. Betændelsen kan også på sigt udvikle sig til tandsygdommen paradentose.

Tandpine ved hårdt slag

Et hårdt slag på en tand kan også gøre ondt. I sådanne tilfælde er det selve slaget, der kan være årsag til, at der opstår en betændelsestilstand i tandens indre, som kan give smerter.

Tandpine ved isninger

Isninger i tænderne eller jag i forbindelse med indtagelse af kolde madvarer er en følelse, som mange mennesker kender til i større eller mindre grad. Nogen kan også få forbigående smerter, når de drikker eller spiser noget varmt. Dette skyldes ofte områder på tænderne, hvor dentinen ikke er beskyttet af emalje, hvilket gør tanden mere påvirkelig over for temperaturændringer. Der kan være mange årsager til, at dentinen er blottet en eller flere steder, og det kan være en god ide at spørge tandlægen, hvis man er generet af det.

Tandpine ved visdomstænder

En meget hyppig årsag til tandpine er også, at en eller flere af dine visdomstænder er ved at bryde frem. Her kan smerterne både opstå i selve kæben og under selve frembruddet. Du kan læse mere om irritationer med visdomstænder her.

Specialtandlæge Malene

Hvornår skal jeg reagere på smerter i tænderne?

Oplever du tandpine, opfordres du til at bestille tid hos tandlægen så hurtigt som muligt, så en behandling kan påbegyndes. Der er altid en årsag til tandpine, og det er vigtigt at finde frem til den, så den kan kureres. Det bliver også muligt at forebygge fremtidig tandpiner og derved styrke dine tænder.

Det kan være svært at mærke, hvilken tand der er skyld i tandpinen – ofte er det ikke den tand der smerter, der er skyld i tandpinen. Tandlægen hjælper dig med at lokalisere smerten og dermed lindre og behandle din tandpine. Er du utryg ved at besøge tandlægen? Der er ingen grund til bekymring, vores tandlæger er specialister inden for tandlægeskræk.

Efter behandling bør du kontakte tandlægen hvis:

  • Smerten ikke fortager i dagene efter
  • Smerten bliver forværret.

Gode råd – hvis du har ondt i tænderne

  • Hvis smerten i tanden ikke er akut, kan tandsmerter dulmes med smertestillende mod tandpine. En kombination af Ibuprofen (Ipren) og Panodil er ofte et effektivt middel mod midlertidig tandpine. En generel tandpine har dog for det meste en årsag, hvilket kræver behandling.
  • Rens dine tænder med tandtråd – for at sikre, at der ikke sidder madrester og generer.
  • Skyl munden med klorhexidin.
  • Er dit tandkød hævet, kan du bruge isterninger til at reducere hævelserne.

Når smertestillende mod tandpine ikke virker

Har du tandsmerter, hvor almindelig smertestillende ikke er tilstrækkelig, kan der være behov for en akut tandbehandling. Derfor skal du i sådanne tilfælde altid kontakte tandlægen hurtigst muligt.

Tandpine bliver kun værre, jo længere tid der går.

Vi hjælper dig gerne med at komme dine smerter til livs, med en akut tandbehandling inden for åbningstiden. Læs mere om akut tandlæge her.

Ved akut tandpine med store smerter uden for åbningstiden skal du kontakte Tandlægevagten.

Sådan kan du forebygge tandpine – De 5 vigtigste råd

Der er mange ting, du selv kan gøre for at sikre sunde tænder og god mundhygiejne.

  • Børst tænder 2-3 gange om dagen – og tandtråd 1 gang om dagen.
  • Forebyg caries i tænderne med det naturlige middel, fluor.
  • Få en grundig tandrensning hos tandlægen et par gange om året.
  • Spis og drinks mindre sukker
    Stop med at ryge.

FAQ – tandpine

For at lindre tandpine midlertidigt kan du prøve følgende. Tag smertestillende medicin som paracetamol eller ibuprofen (følg anbefalet dosis og undgå aspirin for børn). Skyl munden med varmt saltvand. Påfør en kold kompress udenfor det smertefulde område. Brug en bedøvende gel eller tandpine-dråber. Undgå ekstrem kulde og varme samt hård mad.

Smertestillende medicin, såsom paracetamol eller ibuprofen, kan hjælpe med at lindre tandpine midlertidigt. De virker ved at reducere inflammation og blokere smertesignaler i kroppen. Husk at følge anbefalet dosis og instruktioner på pakken. Selvom smertestillende medicin kan give midlertidig lindring, er det vigtigt at kontakte din tandlæge for at identificere og behandle den underliggende årsag til tandpinen.

I nogle tilfælde kan tandpine gå over af sig selv, hvis den skyldes mindre irritationer, såsom tryk fra madrester eller følsomhed over for kulde og varme. Men hvis tandpinen er forårsaget af mere alvorlige problemer som tandhulrum, infektioner eller tandkødssygdomme, vil den sandsynligvis ikke forsvinde uden passende tandlægebehandling. Det er vigtigt at konsultere en tandlæge, hvis du oplever vedvarende eller intens tandpine for at få en korrekt diagnose og behandling.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Zohair Azzouzi

Født 1974, uddannet fra Københavns Universitet fra Odontologisk Institut på Tandlægeskolen i 2004. Erfaren tandlæge, som har undervist på Tandlægeskolen i KBH i tandkødssygdomme og foretager særlige behandlinger i paradentose.


Zohair har ligeledes publiceret en artikel i Tandlægebladet om “parodontittis juvenilis”, som kan læses her eller læses om på Odontologisk Instituts hjemmeside.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandpine, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.