Tandoperation / Tandudtrækning

Heling efter tandudtrækning

En tandudtrækning svarer til et mindre kirurgisk indgreb. Det er blandt andet derfor, det er nødvendigt med lokalbedøvelse under udtrækningen. Du skal af den grund være opmærksom på, at blodkar og nerver er blevet revet over, og vævet skal have tid og ro til at hele. Når en tand fjernes, vil der opstå et åbent sår, også kaldet et krater. Krateret fyldes med blod, som størkner. Dette er helt naturligt og er en forudsætning for, at heling igangsættes. I løbet af de første uger, vil tandkødet gendannes, og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle.

For at give såret gode helingsforhold og mindske ubehag efter indgrebet, bør du følge 4 enkle forholdsregler. På den måde undgår du bivirkninger såsom efterblødninger, infektioner samt yderligere smerter.

Heling efter tandoperation og tandudtrækning

Anbefaling

Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at ‘pille’ i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet. Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret. 

Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage. Når pulsen stiger øges blodtrykket, og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

Hvorfor

Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

Når pulsen stiger, øges blodtrykket og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

Renhold

Anbefaling

Ved tandudtrækning

Børst tænder morgen og aften, men undgå at børste i det operede område.

Ved tandoperation

Børst UDEN tandpasta. Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen)

Hvorfor

Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes. Dermed forebygger du en mulig betændelse efter tandudtrækningen.

Kost

Anbefaling

Når først der er gået 4 timer fra tandudtrækningen, må du indtage mad. De første 2 dage bør kosten være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.

Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side. På den måde kan du undlade at forstyrre helingen efter tandudtrækningen.

Hvorfor

Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.

Rygning

Anbefaling

Undgå rygning.

Hvorfor

Rygning får blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere.

Selvom man følger forholdsreglerne, kan man stadig have nogen ubehag efter tandoperation eller tandudtrækning. Det er helt normalt, at man i dagene efter er lidt øm og evt. også lidt hævet. Læs nedenfor, hvordan man bør forholde sig.

Ubehag efter operation eller tandudtrækning

Smerter & Ømhed

Smerter og ømhed efter tandudtrækningen er normalt at have i nogen grad de første 2-3 dage efter en tandoperation. Du kan eventuelt forebygge smerter efter tandudtrækningen ved at tage smertestillende medicin, inden bedøvelsen forsvinder. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (Ipren) og Paracetamol (panodil). Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning.

Ved stærkere smerter efter tandudtrækningen kan du bruge en kombination af 1000 mg Panodil/Pamol og 400 mg Ipren/Ibuprofen. Vær opmærksom på, at smertestillende, som indeholder Acetylsalicylsyre, ikke kan anbefales, idet det øger blødningen. Efter de første par dage vil smerterne fortage sig. Oplever du i stedet, at smerterne tiltager, eller forbliver meget stærke, skal du kontakte klinikken på tlf. 43 96 62 15.

Hævelse

Hævelse af området efter tandudtrækningen er normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage op til 2-3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Dette er ikke et udtryk for, at der er kommet betændelse efter tandudtrækningen. Det er nemlig en helt normal reaktion efter indgrebet. Brug gerne kolde omslag til at mindske hævelsen på første- og andendagen. Husk, at man bør pakke en eventuel ispose ind i et viskestykke eller lignende, så du undgår direkte kontakt med huden.

Blødning

Blødning i form af let siveblødning efter tandudtrækning kan forekomme det første døgn. Skulle det starte med at bløde en smule, tag da de udleverede gazetamponer, fold dem sammen til en kugle og læg ovenpå såret. Bid sammen over gazen, så der kommer let kompres på såret. Vedbliv med at tygge sammen på gazen i 30 min. Gentag om nødvendigt kompresset ved fortsat blødning evt. suppleret med iskoldt omslag udvendigt på kinden.

Hvis blødningen ikke standser, eller det bløder kraftigt kontaktes klinikken på tlf. 43 96 62 15 eller skadestue uden for vores åbningstid.

Hvad gør jeg ved betændelse efter tandudtrækningen?

Oplever du hævelse, en dårlig ånde og smag, og bliver de stærke smerter efter tandudtrækningen ved med at være der? Disse er alle symptomer på en betændelse efter tandudtrækningen. Derfor kræver det, at du bliver tilset af din tandlæge.

Oplever du dén form for ubehag, kan det være en god idé allerede at begynde at skylle munden med klorhexidin (0,1 %). Mundskyllet skal du helst starte med, når du ikke bløder mere fra såret. Her skyller du munden to gange dagligt i løbet af en hel uge. Vær opmærksom på, at klorhexidin misfarver dine tænder. Denne misfarvning forsvinder dog gradvist og er ikke skadelig.

Fortsætter betændelsen, kan du behandle den med antibiotika. Antibiotika får du udskrevet på recept af din tandlæge. Det kræver således også, at du får en konsultation.

Læs mere om Tandlægeforeningens råd til opretholdelse af god mundhygiejne

FAQ – tandoperation

Hvad er typiske årsager til tandoperationer?

Typiske årsager til tandoperationer inkluderer bl.a. fjernelse af visdomstænder, som kan forårsage overbelægning eller infektioner. Derudover kan det også være nødvendigt med en tandoperation i i forbindelse med rodbehandlinger, tandimplantater, behandling af tandkødssygdomme og tandudtrækninger. Tandoperationer kan også omfatte kæbekirurgi og behandling af tandrelaterede cyster og tumorer.

Hvor lang tid har man ondt efter en tandoperation?

Smerter efter tandoperation varierer afhængigt af indgrebets art og individuelle faktorer. Generelt kan man forvente mild til moderat smerte i de første par dage efter operationen, som gradvist aftager. Ved mere komplekse operationer kan ubehaget vare længere, op til et par uger. Følg tandlægens anbefalinger for smertelindring og efterbehandling for at fremme heling og reducere ubehag.

Hvordan foregår en tandoperation?

En tandoperation begynder med en grundig vurdering og diagnose fra tandlægen. Dernæst planlægges behandlingen og patienten informeres om proceduren. Under operationen anvendes lokalbedøvelse, sedation eller generel anæstesi afhængigt af indgrebets omfang. Tandlægen eller kirurgen udfører derefter den nødvendige behandling, såsom tandudtrækning, rodbehandling eller implantatindsættelse. Efter operationen gives instruktioner om efterbehandling og smertehåndtering.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.