Tandoperation / Tandudtrækning

Har du fået fjernet en tand, svarer det til et mindre kirurgisk indgreb.

Du skal derfor være opmærksom på, at blodkar og nerver er blevet revet over og vævet skal have tid og ro til at hele. Når en tand fjernes vil der opstå et åbent sår, også kaldet et krater. Krateret fyldes med blod som størkner. Dette er helt naturligt og er en forudsætning for, at heling igangsættes. I løbet af de første uger, vil tandkødet gendannes og i de efterfølgende måneder vil krateret udfyldes af knogle.

For at give såret gode helingsforhold og mindske ubehag efter indgrebet, bør du følge 4 enkle forholdsregler for at undgå bivirkninger såsom efterblødninger, infektioner samt yderligere smerter.

Ring til os og hør mere på tlf. 43 96 62 15 eller send en mail til kontakt@tg150.dk

Heling efter tandoperation og tandudtrækning

Anbefaling

Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at ‘pille’ i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet. Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret. 

Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage. Når pulsen stiger øges blodtrykket, og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

Hvorfor

Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

Når pulsen stiger, øges blodtrykket og det øgede tryk på blodkar, kan få blødning fra såret til at starte igen.

Renhold

Anbefaling

Ved tandudtrækning

Børst tænder morgen og aften, men undgå at børste i det operede område.

Ved tandoperation

Børst UDEN tandpasta. Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen)

Hvorfor

Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin, forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes.

Kost

Anbefaling

De første 2 dage bør kosten bør være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.

Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side.

Hvorfor

Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.

Rygning

Anbefaling

Undgå rygning.

Hvorfor

Rygning får blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere.

Selvom man følger forholdsreglerne, kan man stadig have nogen ubehag efter tandoperation eller tandudtrækning. Det er helt normalt, at man i dagene efter er lidt øm og evt. også lidt hævet. Læs nedenfor, hvordan man bør forholde sig.

Ubehag efter operation eller tandudtrækning

Smerter & Ømhed

Smerter og ømhed er normalt at have i nogen grad de første 2-3 dage efter en tandoperation. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (Ipren) og Paracetamol (panodil). Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning. Efter de første par dage vil smerterne fortage sig. Oplever du i stedet, at smerterne tiltager, eller forbliver meget stærke, skal du kontakte klinikken på tlf. 43 96 62 15.

Hævelse

Hævelse af området er normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage op til 2-3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Dette er ikke et udtryk for infektion, men en normal reaktion efter indgrebet. Brug gerne kolde omslag til at mindske hævelsen på første- og andendagen. Husk, at man bør pakke en eventuel ispose ind i et viskestykke eller lignende, så direkte kontakt med huden undgås.

Blødning

Blødning i form af let siveblødning kan forekomme det første døgn. Skulle det starte med at bløde en smule, tag da de udleverede gazetamponer, fold dem sammen til en kugle og læg ovenpå såret. Bid sammen over gazen, så der kommer let kompres på såret. Vedbliv med at tygge sammen på gazen i 30 min. Gentag om nødvendigt kompresset ved fortsat blødning evt. suppleret med iskoldt omslag udvendigt på kinden.

Hvis blødningen ikke standser, eller det bløder kraftigt kontaktes klinikken på tlf. 43 96 62 15 eller skadestue uden for vores åbningstid.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.