Tandkroner

De fleste af os får behov for en tandkrone på et tidspunkt i livet. En krone går nemlig ind og erstatter den naturlige tandkrone, hvis den er svært beskadiget. Hos Tandlægerne Glostrup er vi specialister i tandkroner, så giv os endelig et kald, hvis du vil høre mere.

Du er velkommen til at kontakte os på tlf. 43 96 62 15 eller sende en mail til kontakt@tg150.dk. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.

Hvad er en tandkrone?

Tænder kan deles op i det der kaldes roden og det der kaldes kronen. Roden er det inderste af tanden, hvor kronen er det yderste. Når man derfor skal have foretaget en kronebehandling, betyder det, at der påsættes en erstatning for den naturlige krone.

Den nye krone fungerer som en slags hætte, der omslutter sig tanden og på den måde beskytter på samme måde, som den naturlige krone gjorde. Kronen er lavet i et meget holdbart materiale og ligner din naturlige tandkrone til forveksling. Man kan i dag lave kroner så naturtro, at ingen kan se forskel.

Hvornår har man behov for en tandkrone?

Der er forskellige årsager til, at du kan få behov for en krone. Fælles er dog, at din tand er så beskadiget, at kronen er en nødvendighed.

Din tand er knækket
Har du en alvorlig knækket tand, der ikke kan reddes med plastfyldninger, kan en tandkrone være nødvendig. I et sådant tilfælde vil tandkronen fungere som en sikring for, at tanden ikke knækker yderligere. Den vil omslutte hele tanden og beskytte den mod belastninger når du tygger.

Et cariesangreb der ikke kan reddes med fyldning
Har du et en tand der er slemt angrebet af caries, er det ikke sikkert, at en plastfyldning er muligt. Tandens “vægge” kan nemlig være for tynde til at holde på fyldningen og en krone til at beskytte tanden, vil derfor være nødvendig.

En tand der tidligere har haft en sølvfyldning
Før i tiden var det normalt at man udfyldte huller i tænderne med sølv, også kaldet Amalgam. Det har dog vist sig, at sølvet med tiden udvider sig, når det kommer i kontakt med varme eller kulde. Det resulterer i, at tanden også udvider sig og på et tidspunkt vil flække ved kun en lille belastning.

Alle vores patienter bliver derfor anbefalet at få udskiftet deres gamle sølvfyldninger med nye plastfyldninger. Det er dog ikke altid, at en udskiftning med plastfyldning er nok. Hvis det er tilfældet, vil vi sætte en krone på for at sikre tanden mod at flække.

Hvis du har en rodbehandlet tand
En rodbehandlet tand er som udgangspunkt en svækket tand. Når en tand er blevet rodbehandlet, har den nemlig en tendens til at blive “tør”. Det betyder, at den har lettere ved at knække, og derfor har brug for et ekstra beskyttelseslag. Hos Tandlægerne Glostrup anbefaler vi derfor altid at få påsat en tandkrone for at sikre tandens levetid.  

Du er ked af udseendet på dine tænder
Er du ked af udseendet på en af dine tænder, kan du få ændret på det ved hjælp af en krone. Udover at en krone beskytter tanden, imiterer den også den oprindelige tand.  

Uanset årsagen til dit behov for en krone, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15 eller sende en mail til kontakt@tg150.dk. Så finder vi i fællesskab en tid til konsultation.

Mød vores Tandlæge, Eja Christensen

Vores tandlæge, Eja Christensen er uddannet fra Århus Universitet, og har været uddannet siden 2015. Eja går meget op i at gøre hendes patienter trygge, og holder af at udføre behandlinger, der giver patienter et æstetisk og flot smil. 

Hvordan foregår en kronebehandling?

En krone bliver oftest lavet i 3 faser:

1. fase: Præparation
I denne fase gøres tanden klar. Først tilslibes resterne af tanden således at den fremtidige krone kan sidde pænt, stabilt og tætsluttende. Derefter tages der et silikoneaftryk som teknikeren skal bruge i 2. fase. Derefter påsættes en midlertidig hætte for at beskytte det resterende af tanden.

2. fase: Tekniker
Silikoneaftrykket videregives til en tandtekniker, som er specialiseret i at lave kroner. Ud fra aftrykket produceres den endelige krone i enten guld eller metalkeramik.

Metalkeramik er en yderst holdbar porcelænstype hvis fordel er, at man kan opnå et kosmetisk godt resultat, da kronen vil ligne en tro kopi af din oprindelige tand i farvenuance samt materiale.

3. fase: Cementering
Når kronen er færdig returneres den til tandlægen, og du vil blive indkaldt. Tandlægen vil fjerne den midlertidige hætte og cementere kronen. Dette betyder, at kronen vil blive permanent fastgjort og sidde som en tætsluttende beskyttende hætte over den gamle tand.

Tandkroner

Hvilken type tandkrone kan jeg få?

Der er forskellige former for tandkroner, alt efter hvilket resultat du ønsker. Hos Tandlægerne Glostrup tilbyder vi tre forskellige materialer din krone kan blive fremstillet i.

1. En guldkrone
En krone fremstillet i guld er en ekstrem solid og holdbar løsning. Metoden har været brugt i mange årtier, og er derfor den ældste kronebehandling. Guld er kendt for at være ekstremt blødt og let at tygge på. Det er derfor særligt populært til behandling af kindtænderne. Derudover anbefaler vi som oftest også kun patienter at få en guldkrone på kindtænderne, da guld ikke er en neutral løsning.

2. Krone i metalkeramik
En kronebehandling i metalkeramik er en blanding af porcelæn og metal. Metallet vil ikke kunne ses, da det vil udgøre den inderste del af kronen. Den yderste del af kronen vil bestå af porcelæn og vil derfor give et naturligt look, der passer ind til resten af dit tandsæt. En krone i metalkeramik er meget stærk og er blevet brugt i mange år af tandlæger. Derudover giver den en særligt god kantslutning og er derfor rigtig god til både fortænder og kindtænder.

3. Fuldkeramisk krone
En fuldkeramisk krone er udelukkende lavet af porcelæn. Ligesom de andre løsninger er også denne meget solid og stærk. Da den ligner en naturlig tand til forveksling, er den rigtig mange patienters foretrukne valg. Det er dog vigtigt at have i mente, at der er forskel på porcelæn. Vi skal i fællesskab finde det helt rigtige til dig. Nogle patienter lider af bruksisme, hvilket betyder, at materialet skal være det stærkere.

Hvad koster en tandkrone?

Alt efter hvilken kronebehandling du ønsker, vil prisen også være derefter. Her kan du se vores priser.
Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du også få tilskud. Tilskuddet afhænger af hvilken gruppe du tilhører.

Priser på tandkroner

Ydelse Pris Tilskud fra Sygeforsikringen “danmark”
    Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 5
Kroner
Metalkeramisk porcelænskrone Fra 4.547 kr. 1.100 kr. 1.100 kr. 300 kr.
Fuldkeramisk porcelænskrone Fra 6.379 kr. 1.100 kr. 1.100 kr. 300 kr.
Porcelænsfacade Fra 5.892 kr. 1.100 kr. 1.100 kr. 300 kr.
Hvor lang tid holder en tandkrone?

Når vi udfører en kronebehandling på vores patienter, er det med garanti om, at den gerne skal holde minimum 10 år.

Garantien gælder derfor hvis: 

 • Kronen bliver løs og skal sættes fast
 • Der knækker et stykke af
 • Vi har forårsaget problemer med kronen
Ring i dag og bestil en tid

Vil du høre mere om dine muligheder for tandkroner, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15 eller sende en mail til kontakt@tg150.dk. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.

FAQ –tandkroner
Er der forskel på en tandkrone og en tandbro?

Ja, der er forskel på en tandkrone og en tandbro. En tandkrone er en kunstig “kappe”, der dækker en beskadiget eller svækket tand for at genoprette dens form, størrelse og funktion. En tandbro er derimod en fast protese, der bruges til at erstatte én eller flere manglende tænder ved at forankre sig til nabotænderne. Begge anvendes til at forbedre tandfunktion og æstetik.

Hvorfor får man påsat en tandkrone?

Man får påsat en tandkrone af flere årsager: for at beskytte en svækket tand (f.eks. efter rodbehandling), genopbygge en brækket eller slidt tand, dække en stor fyldning, forbedre tandens udseende, eller afslutte en tandimplantat-procedure. Tandkroner forstærker og stabiliserer tænderne og hjælper med at bevare en god bidfunktion og et pænt smil.

Hvor længe holder en tandkrone typisk?

En tandkrone holder typisk mellem 5 og 15 år, men kan i nogle tilfælde vare længere, op til 25-30 år. Holdbarheden afhænger af materialet, korrekt pasning og mundhygiejne samt individuelle faktorer som bid og tandslid. Regelmæssige tandlægebesøg og god mundhygiejne kan forlænge tandkronens levetid betydeligt.

 • Lotte

  Tandplejer
 • Tina

  Tandklinikassistent
 • Niels

  Tandlæge
 • Lisbeth

  Tandplejer
 • Zohair Azzouzi

  Tandlæge

Holdet bag klinikken

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.