Når din baby får tænder: Tandfrembrud, tandbørstning og sutter

Tandbørstningen skal starte så snart, din baby får tænder – både morgen og aften ligesom hos større børn og voksne.

Vi har samlet alt, du skal vide om tænder og tandfrembrud hos babyer – og ikke mindst, hvordan du skal håndtere både sut og tandbørstning.

Læs med her og få svar på det meste, og du er velkommen til at kontakte os.

Når din baby får tænder

Skyd genvej til:

Tandfrembrud: Når din baby får tænder

Sådan børster du tænder på din baby

Sutter eller ej: Giver sutter skæve tænder?

Tandfrembrud: Når din baby får tænder

Dit barns første tand kommer frem, når dit barn er 4-8 måneder. I de fleste tilfælde er det de to nederste fortænder, der kommer frem først, og derefter bliver de efterfulgt af de fire fortænder i overmunden.

Når en baby får tænder, oplever de fleste forældre, at barnet:

  • Savler mere end normalt
  • Har røde gummer
  • Er irriteret og urolig
  • Bider
  • Får en let feber
  • Har diarré
  • Sover dårligt.

Det er også helt normalt, at tandfrembrud sker problemfrit og uden de ovennævnte symptomer.

Tip! Det er en god idé at give dit barn noget hårdt og koldt at bide i eller at massere gummerne med en ren finger. Det virker lindrende på de irriterede gummer.

Når dit barn er cirka 2,5 år, vil alle 20 tænder være på plads – 10 i overmunden og 10 i undermunden. Alle tænderne er mælketænder, som senere bliver skiftet ud med blivende tænder omkring 6-7-års alderen.

Sådan børster du tænder på din baby

Allerede fra den første lille tand viser sig, skal man begynde tandbørstningen. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med dit barns tandfrembrud, så alle tænderne bliver passet godt på fra start.

Der er god grund til at tage tandbørstningen alvorligt, så snart den første tand er synlig: Først og fremmest forebygger det huller i tænderne (emaljen på de nye tænder er ekstra modtagelig), og dernæst vænner du dit barn til gode tandbørstevaner.

Tips til tandbørstning af babyer og små børn

  • Børst med en lille tandbørste, så er det lettere at komme omkring.
  • Brug en mild fluortandpasta i en mængde svarende til størrelsen af barnets lillefingernegl.
  • Husk at børste alle tænder og vær omhyggelig.
  • Det er bedst at børste tænderne om morgenen og inden sengetid.

Uanset hvor godt tænderne bliver børstet, kan børsten ikke nå mellem de to sider mellem hver tand skal også holdes rene, og det klarer tandtråden. Brugen af tandtråd bør påbegyndes, når barnet har fået alle sine mælketænder.

Sutter eller ej: Giver sutter skæve tænder?

I Danmark bruger de fleste babyer og små børn sutter. Som småbørnsforælder ved man, at sutten kan være en meget stor hjælp, når man har et uroligt barn, eller et barn, der har svært ved at sove.

Du kan med god samvittighed lade dit barn bruge sut, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på som forælder – særligt når det kommer til tandstillingsfejl.

Vær opmærksom på:

  • Sutteteknikken ved amningen er en anden, end den barnet bruger med en sut i munden. Derfor anbefaler vi, at du ikke introducerer din nyfødte for sutten, før amningen er helt på plads. Rådfør dig eventuelt med en sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.
  • Sutter skal steriliseres inden brug og koges dagligt for at forhindre svampe- og bakterievækst på suttens overflade. Ødelagte og slidte sutter skal kasseres.
  • Sutten bør ikke dyppes i sukker, honning, juice eller andre søde sager – det kan give huller i tænderne, når de bryder frem.
  • Sut kan give både dårlig brug af tungen, overbid og “suttebid” (når fortænderne ikke kan bide sammen).
  • Hvor meget en sut skader afhænger af, hvor mange timer sutten er i munden, hvor kraftigt der suttes på den, samt af hvor mange år barnet bruger sut.
  • Dit barn skal stoppe med at bruge sut, før han/hun er tre et halvt år gammel. Bruges den længere, risikerer barnet bøjlebehandling senere i livet.

Du mindsker risikoen for sutteskader ved at begrænse brug af sut så meget som muligt i både i dag- og nattetimerne. Om natten kan sutten tages ud, når dit barn er faldet i søvn – det kan have den ekstra fordel, at dit barn med tiden ikke vågner, hver gang sutten tabes.

Den gode nyhed er, at hvis dit barn helt slipper sutten inden allersenest som tre et halvt-årig, vil de fleste tandstillingsfejl spontant rette sig.

FAQ – babyers tænder

Hvornår får babyer tænder?

Babyer får som regel deres første tænder mellem 4 og 7 måneders alderen, men det kan variere. De første tænder, der typisk kommer frem, er de nederste fortænder. Tandfrembruddet fortsætter gradvist, og de fleste børn har alle 20 mælketænder omkring 2-3 års alderen. Hvert barns udvikling er dog unik, så tidslinjen kan variere.

Hvordan gør jeg tandbørstning sjovt?

For at gøre tandbørstning sjovt for din baby, kan du prøve at synge en sang, lave sjove lyde eller skabe et lille skuespil med tandbørsten. Vælg en blød, farverig børnetandbørste og brug en lille mængde børnetandpasta. Gør det til en daglig rutine og inddrag barnet aktivt, så tandbørstning bliver en positiv og underholdende oplevelse.

Hvornår begynder man at børste tænder på en baby?

Man bør begynde at børste tænder på en baby, så snart den første tand viser sig, hvilket typisk sker mellem 4 og 7 måneders alderen. Brug en blød børnetandbørste og en lille mængde tandpasta med fluor. Det er vigtigt at indføre tandbørstning som en daglig rutine for at fremme sunde tandplejevaner fra en tidlig alder.

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.