Proteser

I gamle dage kaldte man det “falske tænder” og “gebis,” men uanset hvad, så dækker betegnelsen over en aftagelig erstatning for en, flere eller alle tænder.

Tandliv laver både helproteser og delproteser efter behov

Ordet protese stammer fra det græske “Prosthesis,” der betyder “en tilføjelse.” Vi kan klare alle former for behandlinger vedr. tandproteser.

Processen bag anskaffelsen af en tandprotese kan ofte aflede en lang række spørgsmål. Vi er her for at guide dig trygt igennem hele processen, så du igen kan få et sundt smil. Vi har her samlet et udsnit af ofte stillede spørgsmål:

  • Hvilke forskellige tandproteser findes der?
  • Hvordan vedligeholder jeg min tandprotese?
  • Hvad stiller jeg op i ventetiden?

Hvad er en protese?

En protese er en aftagelig erstatning for en, flere eller samtlige tænder. Ordet protese stammer fra det græske “Prosthesis,” der betyder “en tilføjelse.”

Der findes 2 forskellige slags proteser: delproteser og helproteser.

Hvilke forskellige tandproteser findes der?

Delproteser

Betegner proteser, der erstatter nogle, men ikke alle tænder i en kæbe. Disse fastsiddende tandproteser sidder i et metalstel, som holdes godt fast i munden ved en kombination af elastiske bøjler og fæste i små indhak, man har slebet i de resterende tænder.

En delprotese sidder derfor bedre fast i munden end en fuldprotese og er lettere at styre.

Det er en misforståelse, at delproteser ødelægger nabotænderne. Tændernes emalje er alt for slidstærk til, at bøjlerne kan slide hul. Men belægninger kan stadig give huller. Hvis man mister yderligere tænder, kan en delprotese udvides med ekstra tænder efter behov.

Helproteser

Mange, især ældre, har haft dårlig mulighed for at bevare deres tænder, og kan derfor have brug for en protese, der erstatter alle tænder i over- eller underkæbe.

Det er vigtigt at undersøge, om de sidste tænder virkelig er så dårlige, at de må ud, da selv en enkelt tand kan være nok til at holde en delprotese fast, og en sådan vil være lettere at styre. Når det er sagt, må det siges, at det absolut er muligt at blive glad for fuldproteser.

De kan laves så naturtro med guldkroner og eventuelle mørkere tænder, at det ikke er muligt for venner og familie at kende forskel på de gamle tænder og den nye protese. Og det er ikke mere nødvendigt, som tidligere, at gå tandløs i en periode.

Protesen kan sættes i munden umiddelbart efter, den sidste tand er trukket ud – og faktisk vil protesen beskytte det åbne sår og give mindre ubehag efter tandudtrækningen.

Hvordan vedligeholder jeg min tandprotese?

Man kan ikke sige et sundt smil uden at sige god vedligeholdelse. Derfor er det også vigtigt, at du ved, hvordan du holder din tandprotese ren. På samme måde som du altid har gjort med dine naturlige tænder, kræver tandprotesen grundig børsting.

Det kan være en fordel at tage protesen ud af munden under selve børsteprocessen. Samtidig anbefaler vi også, at du skyller protesen jævnligt, og især efter endt måltid, da rester af mad kan sætte sig op under tandprotesen.

Når du skyller dine tandprotese, er det vigtigt, at du ikke bruger varmt vand, da dette kan risikere at medføre ændringer af tandprotesens form. I samme forbindelse skal du også være særligt opmærksom på, hvilken type tandpasta du benytter dig af, da der findes tandpastatyper, som kan slide på protesens overflade.
Tag en snak med os, hvis du er i tvivl om, din tandpasta er optimale for din tandprotese.

Husk at vejen til en sund mund inkluderer en sund tunge. Derfor bør du også altid have i mente, at når du rengør din tandprotese, så husk at børste tungen i samme ombæring.

Hvad stiller jeg op i ventetiden?

Står du i den situation, at du har fået trukket dine tænder ud, kan vi sætte en midlertidig protese ind, så du ikke er tandløs i perioden mellem den indledende og afsluttende del af processen. Udover at have en æstetisk effekt, beskytter en midlertidig protese (også kaldet immediatprotese) din mund på flere måder.

Immediatproteses funktion er at bidrage til helingsprocessen af gummerne samt stoppelsen af eventuelle blødninger. Vi sørger selvfølgelig for, at din immediatprotese er afstemt netop din mund, så du ikke lider nogen last, mens du venter på din rigtige tandprotese.

Læs mere om, hvad proteser laves af, og hvilke der findes.

FAQ – tandproteser

Der findes forskellige typer tandproteser, som er designet til at erstatte manglende tænder. Fulde proteser bruges, når alle tænder i over- eller underkæben skal erstattes. Delproteser er egnet, når flere manglende tænder skal erstattes, og de støttes af tilstødende naturlige tænder. Implantatstøttede proteser fastgøres til tandimplantater for øget stabilitet og komfort, mens fastsiddende broer er kunstige tænder, der fastgøres til naturlige tænder eller implantater. Vi vil kunne vejlede dig om den bedste proteseløsning for dine behov.

Man kan sove med en tandprotese, men det anbefales ofte at tage den ud om natten. At fjerne protesen giver både tandkødet og knoglevævet en chance for at hvile og ånde, hvilket fremmer sundheden i munden. Desuden bør protesen renses og opbevares i en beholder med vand eller proteserens for at holde den fugtig og forhindre deformation.

Begreberne “gebis” og “tandprotese” bruges ofte om hinanden og refererer til en aftagelig protese, der erstatter manglende tænder og omgivende væv. Begge betegnelser dækker over forskellige typer proteser, såsom fulde proteser, der erstatter alle tænder i en kæbe, og delproteser, der erstatter flere manglende tænder. Uanset hvilken betegnelse der bruges, er formålet at forbedre tyggefunktion, tale og æstetik for personer med manglende tænder.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Selma Camur

Selma er uddannet tandklinikassistent fra Panuminstituttet i 2001. Hun har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlægerne Enghave Plads 6 siden 2007.


Selma samarbejder primært sammen med tandlæge Mats Gade Philipson og Selma har særlig interesse for tandlægeskræk, kirurgi/implantater og kosmetiske tandbehandlinger.


Hun har kompetencer indenfor CBCT- og OP-scanning, aftryk, profylakse, endo/rodbehandling og PFR blodprøvetagning.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.