Proteser

Har du mistet tænder helt eller delvist, kan du vælge en protese fremfor implantatet, som er en dyrere løsning.

Hvad er en protese?

En protese er en aftagelig erstatning for en, flere eller samtlige tænder. Ordet protese stammer fra det græske “Prosthesis”, der betyder “en tilføjelse”.

Der findes 2 forskellige slags proteser: delproteser og helproteser

Delproteser

Delproteser erstatter nogle, men ikke alle tænder i kæben. De “falske tænder” er oftest fastgjort i et metal-stel. Delprotesen holdes fast i munden ved en kombination af elastiske bøjler, der er fastgjort i små indhak, slebet i de resterende tænder. En delprotese sidder derfor bedre fast i munden end en fuldprotese, og er lettere at styre.

Delproteser ødelægger ikke nabotænderne. Tændernes emalje er alt for stærk til at bøjlerne kan slide hul, men belægninger kan stadig give huller og mundhygiejnen skal som altid være i top. Mister man yderligere tænder, er der mulighed for at udvide delprotesen efter behov og tilføje de manglende tænder.

Har du en delprotese bør du gå til eftersyn hos tandlægen når du bliver indkaldt som du plejer – så de faste tænder bevares længst muligt.

Helproteser

Mange, især ældre, har haft dårlig mulighed for at bevare deres tænder, og kan derfor have brug for en helprotese, der erstatter alle tænder i over- eller underkæbe. Vi undersøger altid om der er nogle tænder der kan bevares, da selv en enkelt sund tand kan være med til at holde protesen bedre fast i munden. Dette er en stor fordel, da protesen bliver meget lettere at styre i dagligdagen. Man kan sagtens leve med en velfungerende helprotese, som ikke er fastgjort.

Har du fået en helprotese bør du besøge tandlægen mindst 1 gang årligt for at få tjekket de kunstige tænder og slimhinderne. (Der er sygesikringstilskud til denne undersøgelse).

Her kan du læse mere om tilskud til behandlingen, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark.

Generelt om proteser og vedligeholdelse

Proteserne laves idag så naturtro med både guldkroner og eventuelle mørkere tænder, at det ikke er muligt for venner og familie at se forskel på de gamle tænder og den nye protese. Det er ikke længere nødvendigt at gå tandløs i en periode, da protesen kan sættes i munden umiddelbart efter den sidste tand er trukket ud. Derudover beskytter protesen det åbne sår og giver mindre ubehag efter tandudtrækningen.

Kalk og misfarvninger kan fjernes ved at lægge proteserne i eddikevand et par timer. Vi anbefaler at du gør dette en gang hver 14. dag.

Man kan også fjerne misfarvninger ved at dyppe en våd protesebørste i ‘Blå Bio-Tex’ og skrubbe protesen.

FAQ – tandproteser

Hvilke typer tandproteser findes der?

Der findes forskellige typer tandproteser, som er designet til at erstatte manglende tænder. Fulde proteser bruges, når alle tænder i over- eller underkæben skal erstattes. Delproteser er egnet, når flere manglende tænder skal erstattes, og de støttes af tilstødende naturlige tænder. Implantatstøttede proteser fastgøres til tandimplantater for øget stabilitet og komfort, mens fastsiddende broer er kunstige tænder, der fastgøres til naturlige tænder eller implantater. Vi vil kunne vejlede dig om den bedste proteseløsning for dine behov.

Kan man sove med en tandprotese?

Man kan sove med en tandprotese, men det anbefales ofte at tage den ud om natten. At fjerne protesen giver både tandkødet og knoglevævet en chance for at hvile og ånde, hvilket fremmer sundheden i munden. Desuden bør protesen renses og opbevares i en beholder med vand eller proteserens for at holde den fugtig og forhindre deformation. 

Hvad er forskellen på et gebis og tandprotese?

Begreberne “gebis” og “tandprotese” bruges ofte om hinanden og refererer til en aftagelig protese, der erstatter manglende tænder og omgivende væv. Begge betegnelser dækker over forskellige typer proteser, såsom fulde proteser, der erstatter alle tænder i en kæbe, og delproteser, der erstatter flere manglende tænder. Uanset hvilken betegnelse der bruges, er formålet at forbedre tyggefunktion, tale og æstetik for personer med manglende tænder.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.