Det giver et jag eller en kortvarig smerte, når man drikker noget koldt, varmt eller spiser noget sødt eller syrligt.
Isninger i tænderne er et udbredt fænomen, som i langt de fleste tilfælde skyldes, at dentinen er blottet.
En tand er opbygget i lag. Yderst på kronen findes emaljen og under tandkødet finder du cementen. Disse to ydre hårde lag beskytter den underliggende dentin, der omgiver tandens nerve (pulpa). Nerven er placeret i et nervekammer i tandens indre. Hverken emaljen eller cementen er følsom, det er kun det inderste af dentinen og tandens indre.
Dentinen indeholder mikroskopiske, væskefyldte kanaler som forbinder det yderste lag med tandens indre. Er dentinen dækket af emalje er det sjældent, at man får isninger i tænderne, da emaljen er ringe til at lede kulde og varme og beskytter dentinen.
Er dentinen blottet vil temperaturændringer omkring tanden påvirke væskeflowet i dentinkanalerne. Dette kan mærkes som en skarp, kortvarig smerte i tanden. Væskeflowet kan også påvirkes af syrlige eller meget søde madvarer, der vil resultere i tandpine.
Følsomme tandhalse er en hyppig årsag til isninger i tænderne. Tandkødet har trukket sig tilbage og blottet tandens hals. Her er tanden ofte mere påvirkelig overfor temperaturændringer. Fænomenet kaldes følsomme tandhalse.
“Diverse tandpastamærker har produkter specielt udviklet til følsomme tandhalse og de virker for nogle. Disse tandpastaer har mindre slibemiddel og ofte mere fluor. Man kan prøve at lægge lidt tandpasta på det følsomme område, enten et par minutter før man børster tænder om aftenen eller efter tandbørstning, så det ligger på natten over.”
Slidskader på emaljen kan også give isninger i tænderne. Hvis du har børstet så hårdt, at emaljen er slidt af, kaldes skaden abrasion. Emaljen kan også ætses væk, hvis man indtager syreholdige fødevarer som citrusfrugter og cola, eller hvis man har bulimi og ofte kaster op. Disse skader, der skyldes ætsninger, kaldes erosioner.
Pas på ikke at børste dine tænder for hårdt. Hvis man skurer hårdt på tænder og tandkød kan man ødelægge emaljen og irritere tandkødet, så det trækker sig væk fra tanden og blotter mere af tandhalsen. medium eller blød tandbørste anbefales I disse tilfælde. Er du I tvivl om børstemetoder eller kvaliteten af din tandbørste, så spørg os!
En knækket tand samt revner i tanden, kan ikke altid kan ses med det blotte øje, men kan give isninger da dentinen er blottet. Begge tilstande kræver en tur til tandlægen. Lider du af tandlægeskræk? Hos Tandlægerne I Glostrup er vi specialister indenfor tandlægeskræk.
Her kan du desuden læse om → gode råd fra tandlægeforeningen.
Endelig kan der være følsomt omkring en tand, der lige har fået en ny fyldning eller fået erstattet en gammel fyldning. Både plastic og sølvamalgam kan lede varme og kulde ind i dentinen og fremkalde isninger. Jo dybere fyldningen er, jo større er risikoen for ubehag, men dette er forbigående og vil aftage efter nogen tid. Er man meget generet, bør man tage kontakt til tandlægen.
Læs mere om fyldninger her
Isninger i tænderne opstår ofte som følge af en ændring i tandens temperatur, såsom når man drikker kolde eller varme drikke eller spiser kolde eller varme fødevarer. Isninger kan også være tegn på en underliggende tand- eller tandkødsproblemer, såsom en tandkaries, en revne tand eller en infektion. Hvis du har isninger i tænderne, så bør du kontakte os.
Ja, isninger i tænderne kan behandles. Behandlingen afhænger af årsagen til isningerne. Hvis isningerne skyldes en tand- eller tandkødsproblemer, såsom en tandkaries eller en revne tand, vil behandlingen typisk bestå i at reparere eller erstatte den pågældende tand. Hvis isningerne skyldes en følsom tand, kan en tandlæge anbefale en særlig tandpasta eller et andet produkt til at dække tandens nerve.
Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.
Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.
KONTAKT
Tandlægerne I Glostrup
Hovedvejen 150 1.MF
2600 Glostrup
Danmark
[wpgmza id=”2″]