Bruksisme (Tænderskæren)

At skære tænder kaldes i fagsprog for bruksisme.

Ca. 5% af voksne lider af kronisk natlig bruksisme – det vil sige, at de skærer tænder hver nat.

Bruksisme slider på tænderne og kan give ømme kæber og hovedpine. Desuden er der risiko for en nedsat søvnkvaliteten, da det ændrer på fordelingen af de forskellige søvnstadier, så man får mindre af den dybe søvn.

Hvorfor skærer man tænder?

Bruksisme forekommer både om natten men også i vågen tilstand og skyldes formentlig en overdreven nerveaktivitet i hjernens center for tygning. For nogle kan der være en sammenhæng mellem stress eller urolighed i hverdagen.

Mange ved ikke at de skærer tænder og må gøres opmærksomme på det. Andre kan om morgenen mærke, at de har skåret tænder i kæberne eller tyggemusklerne. Hvis man lider af svær bruksisme vil tandlægen som regel kunne se det og gøre dig opmærksom på dette. Men hvis du er i tvivl så spørg endelig.

Hvordan behandler man bruksisme?

Der findes i dag apparater, som ved hjælp af ultralave elektriske impulser stimulerer tyggemusklerne til at slappe af mens man sover. Stimulationen foregår uden at man bliver vækket eller mærker noget.

Hvordan forebygger man tandsliddet?

Det er dog svært at ændre på aktiviteten i hjernen, men man kan forebygge tandsliddet med en bideskinne. Hos tandlægen kan man få taget et aftryk af sine tænder, hvorefter der fremstilles en bideskinne af gennemsigtig hård plastic, oftest akryl. Bideskinnen er helt individuel og skal finjusteres hos tandlægen således, at den sidder helt fast uden at stramme.

I langt de fleste tilfælde fremstilles en overkæbe-skinne som for de flestes vedkommende kun skal bruges, mens man sover.

Hvordan fungerer bideskinnen?

Med bideskinnen i munden slider man på den hårde akryl i stedet for på tænderne. Den ændrer også på sammenbiddet, fordi den skaber plads mellem over- og underkæbe og derfor kan den i nogle tilfælde også nedsætte ømhed og mindske selve bruksismen. Hovedregelen er dog at bideskinnen kun forebygger og reducerer tandsliddet.

Hvad koster en bideskinne?

En bideskinne koster 3.275 kr. og kræver et til to besøg hos tandlægen, da der først skal tages aftryk og bestilles, hvorefter bideskinnen skal finjusteres.

Der er dog tilskud og rabat at hente. Er du medlem af sygeforsikring Danmark, er der tilskud at hente. 
Du kan læse mere om rabatter på vores side om tilskud & rabat.

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at ringe på tlf. 43 96 62 15 eller kontakte os her >

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.

Kontakt

 

Kontakt

43 96 62 15

Find vej

Book