Broer/tandbroer

Har du mistet en eller flere tænder, kan vi genoprette tandens eller tændernes udseende og funktion med en tandbro.

Bliv glad patient i vores tandlæge nær Albertslund

Hos Tandliv har vi mange års erfaring med brobehandlinger, ligesom vi altid har din tryghed, tillid og tandsundhed i fokus. Derfor kan du trygt besøge vores klinikker for en vurdering af dit behov for behandling med broer.

Hvad er en tandbro?

Hvis man har mistet en eller flere tænder, kan de erstattes ved bro-behandling.

Boren fastgøres på nabotænderne og danner dermed en bro, som dækker mellemrummet i tandrækken.

Tandbroen består af:

  • En kunstig tand, som skal erstatte den manglende eller ødelagte tand
  • To tandkroner på de to nabotænder, som holder den kunstige tand på plads i munden.
  • Kronerne kan være lavet af guld eller tandfarvet porcelæn, som giver et meget naturligt og æstetisk flot resultat.

Tandbroer er en form for tanderstatning, som føles og fungerer som en del af dine egne tænder, ligesom den sidder fast og ikke kan tages ud.

Hvordan fungerer en tandbro?

De tænder, der skal bruges som bropiller, får som hovedregel en tandkrone på.

Kronerne kan være lavet af guld eller tandfarvet porcelæn. For at kunne sætte kronerne på, må man slibe de tænder, der skal anvendes som bropiller. Mellemleddet – den eller de manglende tænder – kan både være lavet porcelæn og guld.

Med tandfarvede kroner kan man opnå et meget naturtro og æstetisk flot resultat. Illustrationen viser erstatning af 1 manglende tand med en bro.

De to tænder, der anvendes som bropiller, er beslebet til kroner. Bropillernes kroner er loddet sammen med mellemleddet, der erstatter den manglende tand.

Viste eksempel er en treleddet bro, idet der er to bropiller og et mellemled.

Hvornår skal jeg have lavet en bro?

En brobehandling er ofte den mest optimale løsning, hvis du mangler en eller flere tænder. Det er dog en forudsætning, at de omkringliggende tænder er sunde, da de skal holde broen fast i munden.

En tandbro er fordelagtig af både kosmetiske og funktionsmæssige grunde. Den er for eksempel med til at stabilisere tænderne i hele munden, så de ikke flytter sig. En brobehandling er altså med til at forhindre en generel forringelse af dit bid.

Behandlingen har blandt andet følgende fordele:

Kosmetiske fordele

  • Du kan glæde dig over at kunne vise omverdenen et flot smil – uden huller i tandrækken.
  • Du får mere harmoniske ansigtstræk – manglende tænder påvirker nemlig formen på dit ansigt.

Sundhedsmæssige fordele

  • Du får et bedre bid – når du mangler en tand, vil nabotænderne forsøge at udfylde hullet og dermed ændre din bidfunktion.
  • Du sænker risikoen for caries, tandkødsbetændelse og parodontose – fødevarer sætter sig nemmere fast og ophober sig i hullet efter en manglende tand.

Andre fordele

  • Mere klar tale – en eller flere manglende tænder kan påvirke artikulationen, så din tale bliver uklar og sløret.

Hvordan foregår behandlingen?

En behandling med tandbroer hos Tandliv starter altid med en indledende konsultation. Her gennemgår vi forløbet og diskuterer fordele, ulemper og eventuelle alternativer, så du har det fulde overblik over behandlingen.

Under konsultationen undersøger vi desuden dine tænder – blandt andet for at sikre, at nabotænderne er sunde nok til at kunne cementere de tandkroner, der skal holde broen på plads i munden. Ikke mindst vil vi give dig en pris på tandbroen og behandlingen.

Første konsultation

Når vi i fællesskab med dig har vurderet, om en tandbro er den optimale løsning, starter vi selve behandlingen.

Indledningsvist bedøver vi området, vi skal behandle, med en mild bedøvelse for at sikre, at du ikke oplever gener, smerter og ubehag. Herefter præparerer og tilsliber vi nabotænderne for at give plads til tandkronerne.

Bagefter tager vi et aftryk af de præparerede tænder. Aftrykket sender vi til en tandtekniker, som fremstiller selve tandbroen. I mellemtiden monterer vi en midlertidig bro i munden.

Anden konsultation

Når vi har modtaget aftrykket fra tandteknikeren, besøger du os i klinikken igen. Her fjerner vi den midlertidige bro og cementerer den specialfremstillede. Vi justerer desuden bid og pasform.

Den kan blive nødvendigt med flere besøg for at justere og kontrollere bid og pasform.

Mulige komplikationer ved behandlingen – gør det ondt at få lavet en tandbro?

Vi vil altid lægge en lokalbedøvelse, og selve behandlingen er derfor smertefri. Efter behandlingen kan der dog være en lille risiko for, at de tilslebne kan være kulde- og varmefølsomme i de efterfølgende måneder. Det kan selvfølgelig være ubehageligt – men er ganske ufarligt.

I sjældne tilfælde kan tandnerven tage skade, og der kan opstå vedvarende smerter. Disse kan dog oftest behandles med en rodbehandling.

Smertefri og kvalitetsbevidst behandling hos Tandliv

Hos Tandliv bliver du altid mødt af tandlæger, som har den faglige stolthed og ikke mindst din tandsundhed i centrum. Vi anvender derfor altid de nyeste materialer og metoder. Vi bestræber os desuden på at være en smertefri tandlæge, der altid tager hensyn til den enkelte patients behov og følsomhed over for smerte.

Dermed er du altid sikret en kvalitetsbevidst behandling, lav risiko for komplikationer og en smertefri behandling, når du får lavet en tandbro i vores klinik.

Priser på tandbroer – hvad koster en bro?

Behandlingens pris afhænger af broens størrelse og styrke. Jo længere broen skal være, og jo flere tænder broen skal fastgøres på for at kunne klare det daglige tryk, desto dyrere bliver behandlingen.

Der er også forskel på prisen alt efter, hvilke kroner du ønsker, ligesom prisen også afhænger af, om tandbroen skal fremstilles af en udenlandsk eller dansk tandtekniker.

Er du medlem af Sygeforsikringen “danmark”, vil du få dækket en del af prisen til behandlingen.

Hvor lang tid holder en bro?

Broens holdbarhed afhænger af flere forskellige faktorer – herunder din personlige tandpleje og eventuelle vaner, som kan påvirke dine tandsundhed.

For eksempel kan bruksisme (tænderskæren) og dårlig mundhygiejne forkorte tandbroens holdbarhed. Derfor vil regelmæssig forebyggende tandpleje være med til at forlænge broens levetid.

75 % af alle broer vil stadig fungere efter 15 år. Men det kræver, at du værner om din generelle tandsundhed. Desuden bør du regelmæssigt holde øje med brud og revner i kronen.

Vi kan som regel reparere eller afglatte eventuelle skader på kronen – men i ganske sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at lave en ny tandbro efter et brud.

I forbindelse med behandlingen i klinikken vil vi selvfølgelig altid rådgive dig om, hvordan du selv kan passe på dine tandbroer.

Vær altid opmærksom på:

  • At jo flere tænder man har at tygge med, desto mindre belastes de og broen
  • At holde kronerne rene, så plak ikke kan samle sig langs tandkødsranden og forårsage tandkødsbetændelse samt lede til parodontose og løse tænder
  • At holde rent under mellemleddet (hvis det er muligt at komme ind)

Brug eventuelt interdentalbørster/“flaskerensere”, som ses på billedet nedenfor, eller special-tandtråd.a

Mundhygiejne og broarbejde

Det er altid vigtigt med god mundhygiejne, hvis man vil undgå sygdomme i mundhulen. Har man fået lavet en tandbro, er en effektiv mundhygiejne desuden afgørende for broens holdbarhed.

Selvom bropillerne har kroner på, skal de holdes rene, så plak ikke kan samle sig langs tandkødsranden og forårsage tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse kan lede til paradentose og give løsning af bropillerne.

Hvis det er muligt at komme ind under mellemleddet, skal man endvidere huske at holde rent her. Det kan gøres med små “flaskerensere”- såkaldte interdentalbørster – eller med specialtandtråd.

Interdentalbørster kan holde rent under broens mellemled.

Tandlægen vil naturligvis fortælle og vise, hvordan du bedst holder rent med netop den bro, du har fået.

Alternativer til brobehandling

Afhængig af hvor mange tænder, der mangler og hvilken tilstand, de resterende tænder er i, kan andre behandlinger erstatte manglende tænder. Hvis man vil have noget, der sidder fast i munden, kan tandimplantater være et alternativ til en bro. Fordelen ved implantatbehandling frem for en tandbro er, at man undgår at beslibe nabotænder til kroner.

En anden løsning kan være aftagelige tandproteser, som man kan tage ud af munden.

Endeligt kan ortodontisk behandling, hvor man flytter på de tilbageværende tænder, være en løsning for nogle.

Du kan læse meget mere om emnet på Tandlægeforeningens hjemmeside.

FAQ – tandbro

En tandbro anvendes normalt for at erstatte en eller flere manglende tænder og opretholde korrekt tandstilling og mundfunktion. Tandbroer kan også hjælpe med at forhindre skift i tandstilling og bevare ansigtsformen. Tandbroer er typisk lavet af porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn og er designet til at matche omgivende tænder for en naturlig, estetisk tilpasning.

Prisen for en tandbro varierer afhængigt af flere faktorer, såsom antallet af manglende tænder, der skal erstattes, materialerne, der bruges, og tandlægens gebyrer.

 

Hos Tandlægerne Enghave Plads 6 koster vores tandbroer fra 4.547.

Ja, der er flere typer tandbroer, inklusiv traditionelle fastgjorte broer, aftagelige broer, cantilever broer og Maryland-broer. Valget af tandbro afhænger af antallet af manglende tænder, tandstilling, beliggenhed af manglende tænder og andre faktorer. Traditionelle fastgjorte broer kræver ofte fjernelse af sund tandvæv for at fungere, mens aftagelige broer kan tages ud og rengøres.

En tandbro er en fast protese, der erstatter en eller flere manglende tænder ved at spænde over det tomme område og forankre sig til de omkringliggende tænder eller implantater. Derimod er en tandkrone en tandformet “hætte”, der sættes over en beskadiget eller svækket tand for at beskytte og styrke den. Tandbroer erstatter manglende tænder, mens tandkroner forstærker eksisterende, beskadigede tænder.

At få en tandbro er generelt ikke smertefuldt, da vi vil bedøve det område, der skal behandles, før proceduren begynder. Du kan opleve noget ubehag eller følsomhed, når bedøvelsen aftager efter behandlingen, men dette er normalt mildt og kortvarigt. Hvis du oplever vedvarende smerte eller ubehag efter at have fået en tandbro, skal du kontakte os.

Levetiden for en tandbro varierer afhængigt af en række faktorer, herunder den materialetype, der er brugt, din mundhygiejne og din tandbrug. En korrekt vedligeholdt tandbro kan typisk holde op til 10-15 år, men nogle broer kan vare længere med regelmæssige kontroller og vedligeholdelse.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Zohair Azzouzi

Født 1974, uddannet fra Københavns Universitet fra Odontologisk Institut på Tandlægeskolen i 2004. Erfaren tandlæge, som har undervist på Tandlægeskolen i KBH i tandkødssygdomme og foretager særlige behandlinger i paradentose.


Zohair har ligeledes publiceret en artikel i Tandlægebladet om “parodontittis juvenilis”, som kan læses her eller læses om på Odontologisk Instituts hjemmeside.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.