Børn og tænder

Det skal du vide om børns tænder

Vil du gerne sørge for, at dit barn har sunde tænder, er grundig tandpleje og regelmæssige tandlægebesøg vejen frem. De gode vaner skal derfor implementeres allerede fra frembruddet af den allerførste mælketand. 

På siden finder du svar på de oftest stillede spørgsmål til børns tandpleje, men du er mere end velkommen til at besøge vores andre sider om børn og tænder.

→ Børn og tandbørstning
→ Babyer og tænder
→ Børn og tandskader

Har du specifikke spørgsmål du ikke kan finde svar på her på siden eller vores øvrige sider, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15 eller skrive en besked i vores kontaktformular.

Mælketænder og de blivende tænder

Det første tandsæt børn får, kaldes mælketænder. De første tænder bryder allerede frem, når barnet når 6-8 måneder gammel og fortsætter indtil barnet er omkring 3 år, hvor alle 20 tænder gerne skulle være brudt frem. 

Når børn når omkring de 6 år, begynder de at skifte mælketænderne ud med de blivende tænder. Med de nye blivende tænder kommer også 8 ekstra kindtænder, der som oftest bryder frem i hhv. 6-års alderen og 12-års alderen. Når børn når 13-års alderen har størstedelen skiftet alle deres mælketænder ud med 28 blivende tænder – med forbehold for 4 potentielle visdomstænder. 

Det er nemlig ikke til at sige præcis, hvornår- eller om visdomstænderne overhovedet bryder frem. For nogle ligger tænderne nede i kæben og dukker aldrig op. For andre bryder de frem senere oppe i voksenårene og bliver nødvendige at få fjernet. Er visdomstænderne ikke brudt frem, gør man klogt i regelmæssigt at få taget røntgenbilleder. På den måde holdes der øje med, at tænderne hverken vokser skævt eller gør skade i kæben.

Tandpleje af børns tænder i Glostrup 

Som forælder kan du selv vælge, hvilket tandlægetilbud der passer dit barns behov bedst. Er barnet under 18 år, bliver al tandpleje, inklusiv nødvendig tandregulering, betalt af Glostrup kommune. Ønsker man i stedet private tandklinikker kommer der en egenbetaling på 35 %. I de fleste kommuner henvender tandklinikken sig til forældrene omkring barnets 1-års alder, for at finde en tid til det første tandlægebesøg. Hvor ofte der efterfølgende skal være tandlægetjek, er bestemt af tilstanden af barnets tænder. Er der med et sundt og raskts tandsæt at gøre, går der som oftest 18 måneder mellem hvert tandlægetjek. Er barnet mellem 16-17 år, kan de selv vælge, om de vil benytte de kommunale tandlægetilbud eller de private – det vil stadig være gratis.

Så hvad skal du vælge? Privat eller kommunal børnetandpleje? 

Overordnet set er der mulighed for at vælge mellem 3 forskellige tilbud når det kommer til børnetandpleje i Glostrup Kommune. 

→ Glostrups kommunale tandplejetilbud: Bor du i Glostrup kommune, er dit barn automatisk tilknyttet den kommunale tandpleje. Her er der mulighed for at vælge mellem 7 forskellige klinikker, alt efter hvor i Glostrup I bor. 

→ Kommunal tandpleje i en anden kommune: Ønsker du, at dit barn er tilknyttet en anden kommune, er dette også en mulighed. Der er dog en risiko for, at den valgte kommune ikke har plads, og derfor kan afvise jer. Derudover skal I selv stå for at kontakte den pågældende kommune og oplyse Glostrup kommune og skiftet. 

→ Privat praktiserende tandlæge: Ønsker I at benytte en privat tandlægeklinik, skal I kontakte den kommunale pleje, for at der kan startes et behandlingsforløb op. Vælger I et forløb hos en privat tandlægeklinik, skal I dog være opmærksomme på, at der vil være en egenbetaling på 35 %. Har du nogen spørgsmål i forhold til dit barns tandpleje i en privat tandlægeklinik, er du mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15, eller sende en besked i vores kontaktformular. Så vender vi tilbage så hurtigt vi kan.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.