Hold dine tænder plejet hele livet

Rutineret og vedvarende pleje af tænderne er lig med sunde tænder hele livet. Ikke mindst er det lig med sund krop også. Det skyldes, at munden er indgangen til det, der indtræder kroppen. Hvis mundhygiejnen er på sin plads, er der gode betingelser for, at resten af kroppen er i god balance. Sygdomme som gigt, KOL, hjerte-kar-sygdomme kan alle opstå i sammenhæng med mundhygiejnen.

Uskadte og funktionelle tænder bidrager derudover til, at maden tygges godt og grundigt igennem, inden den bevæger sig videre til de andre fordøjelses-stationer i kroppen. Det første vores krops næring møder er således tænderne. Læs gerne med i det følgende, og få fem af de vigtigste tips til at bevare sunde tænder hele livet. ALLE fem tips kan ikke undværes. Du opnår således den bedste udbytte ved at følge alle fem tips samtidigt.

Tandbørstning

Børst dine tænder mindst to gange dagligt. Tandbørstning er alfa og omega for at få renlige tænder. Hvis ikke du allerede har indført en rutine, så kan du med fordel følge denne rutine: børst dine tænder, når du står op om morgenen, og inden du skal i seng om aftenen – som minimum. Ønsker du at gøre mere ud af tandbørstning, så børst gerne dine tænder før og efter indtag af noget sukkerholdigt. Tandbørstningen skal som minimum vare i 3 minutter, hvor du sørger for, at alle tænderne får en god omgang børstning. Børstningen skal ske i bløde i cirkler, dels så du ikke skader dit tandkød, og dels så du renser tænderne så optimalt som muligt. På den måde kan du sikre dig, at alle madrester og alt plak (ophobede bakterie-samlinger, som forårsager huller i tænderne) fjernes. Brug fluortandpasta, så du sørger for, at bakterierne holder sig bedre væk.

Vær opmærksom på ikke at børste tænder lige efter, at du har indtaget noget syrligt. Der skal gå mindst 30 minutter, før du børster dine tænder efter indtag af syrlig mad og drikke. Det skyldes, at syre ætser emaljen på tænderne. Her skal du således vente, indtil syren er neutraliseret, så du ikke ender med aktivt at børste den opløste emalje med af.

Tandtråd

En vigtig del af at sikre en god mundhygiejne er at bruge tandtråd. Brug det mindst to gange om ugen. Tandtråden sørger nemlig for, at du kan nå ind til området mellem tænderne, så det bliver renset godt og grundigt.
Kig gerne efter spor af blod på tandtråden. Blod kan nemlig være tegn på tandkødsbetændelse. Hvis du oplever dette, er det vigtigt at kontakte din tandlæge, så du kan få hjælp til at behandle tandkødsbetændelsen. I nogle tilfælde kan tandkødsbetændelsen nemlig udvikle sig til paradentose.

Bakterierne gemmer sig oftest mellem tænderne. Hvis man ikke aktivt fjerner disse kan det lede til mange tandsygdomme – blandt andet paradentose eller huller i tænderne. Og det er her tandtrådens rolle kommer ind på billedet. Tandtrådet kan skåne dig for denne store risiko. Så selvom brugen af tandtråd er et lille tiltag, har den en stor effekt.

Skyl munden efter indtag af syre

Selvom du skal undgå at børste tænderne lige efter indtag af syre, kan det til gengæld være en rigtig god ide at skylle munden med vand efter indtaget. Skyl munden grundigt og gem tandbørstningen til senere. På den måde undgår du, at dine tænder afsyres, og du som følge får en kuldefølsomhed.

Har du plomber i tænderne, kan kuldefølsomheden være et tegn på, at du skal få udskiftet plomberne.

Spar på syre- og sukkerindtag

Af åbenlyse grunde er det altid en god ide at spare på sukkerindtaget. Indfør en vane med, at du kun indtager det i begrænset omfang, når du er i godt selskab. Gør det kun, hvis du vil nyde det – og undgå det, hvis du blot vil trøstespise. Hvis du absolut skal drikke eller spise noget sødt, så gør det gerne ved at børste tænder før og efter indtaget. Det sparer dig for en masse besværligheder med dine tænder.

Stor indtag af syreholdig mad og drikke er også en af de store syndere, der kan føre til caries (huller i tænderne). Det skyldes, at det ætser tænderne. Det er grunden til, at man kan få kuldefølsomhed som følge af syreholdigt indtag. Hold derfor igen med indtag af især juice, sodavand, energidrik og lignende syreholdige læskedrikke. Har du problemer med hyppig opkast eller halsbrand, kan det være nyttigt at skylle munden med vand. Derudover kan det være en god ide at rådføre dig med din tandlæge.

Din tandlæge

Ved at følge disse fem tips sikrer du dig sunde og stærke tænder, som ikke forårsager dig store omkostninger i fremtiden.

Forebyggelse fremfor behandling

Det femte råd er, at du regelmæssigt besøger din tandlæge, for at få et eftersyn. Sommetider er det nemlig ikke nemt at opdage tandsygdomme. Derfor er det altid en fordel at få dine tænder undersøgt. Du kan til enhver tid kontakte Tandlægerne i Glostrup, hvis du har brug for en vejledende samtale eller for bestilling af tid. Kontakt os på tlf. 43 96 62 15 eller send os en mail på kontakt@tg150.dk.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.