Er tandblegning farligt?

Tandblegning kan være med til at give dig det udseende, du ønsker dig. Det bunder i, at vores tænder spiller en stor rolle for den måde, vi ser ud på. Det kan derfor være nagende og utilfredsstillende at gå rundt med gullige og misfarvede tænder. Tandblegning hjælper dig af med følelsen af, at du skal skjule på dine tænder, på dine smil – og altså på dig selv.

Men hvilke overvejelser bør du gør dig, før du starter en tandblegning? Og vigtigst af alt, er tandblegning skadeligt? I dette blogindlæg kan du læse mere om tandblegning, og du bliver klædt godt på, inden du tager kontakt til din tandlæge i forbindelse med en eventuel tandblegning.

er tandblegning farligt?

Tandblegning på misfarvede tænder

Mange af de mennesker, der oplever at have misfarvede tænder, er ikke tilfredse med deres udseende. Flere ønsker at komme af med misfarvningen på tænderne ved at udføre en tandblegning.

De gullige aflejringer kommer ofte som følge af ens egne spise- og drikkevaner. Det kan være på grund af hyppig indtagelse af kaffe, rødvin, te, tobak, lakrids og lignende mad og drikke. En vigtig del af at holde fast ved effekterne af en tandblegning er derfor at minimere indtag af mad og drikke i den art.

Misfarvningerne kan dog også opstå ved uheld, hvor tænderne bliver slået. Her opstår der blødninger inde i selve tanden, og de aflejres i tanden som mørke blodpigmenter udenpå. Endelig er der faktorer som arvelige sygdomme eller forhold under graviditet, der også kan forårsage misfarvede tænder.

Hvad indebærer en tandblegning?

Tandblegning betegnes som en kosmetisk behandling, som gør tænderne mere hvide ved hjælp af en kemisk proces. Ligesom man normalt bruger brintoverilte til at blegne håret, er det blandt andet også det stof, man bruger til tandblegning.

Behandlingen foretages på tændernes emalje og kræver, at man bruger en bestemt metode for, at brintoverilten ikke trænger ind i tænderne og når tændernes nerver. Hvis dette sker, kan det nemlig forårsage ubehagelige tandpiner. Derfor er der lovgivet om, at en tandblegning med en brintoverilte-koncentration over 0,1 procent kun må foretages hos tandlæger.

En tandblegning med bideskinner, der indeholder en brintoverilte-koncentration under 0,1 procent, kan købes lovligt. Den har dog ikke en nævneværdig blege-effekt på tænderne. Vil du være sikker på, at din tandblegning får et professionelt, pænt og smertefrit resultat? I så fald er det yderst anbefalelsesværdigt, at du gør det hos din tandlæge.

Tandblegning bør være forbeholdt din tandlæge

Hos din tandlæge kan du inden start af behandling rådføre dig, om hvorvidt en tandblegning vil være en god ide for dine tænder. Det er nemlig ikke alle typer af tænder, som kan tåle at få foretaget en tandblegning. Eksempelvis kan en tandblegning være besværligt for personer med parodontose, tandkødsbetændelse, større tobaks- og alkoholforbrug, eller hvis man har mere alvorlige, uopdagede tandsygdomme.

Ved at få foretaget tandblegningen hos din tandlæge kan du inden påbegyndelsen af behandlingen få et tjek. Det kan gøre dig sikker på, at det er helt problemfrit for netop dig at få foretaget en tandblegning.

Hvis du er i en situation, hvor det ikke er en god ide at få foretaget en tandblegning for alle tænder, kan din tandlæge råde dig til at lave en blegning af enkelte tænder.

Jævnfør de tidligere nævnte risiko og ringe effekt af ‘gør-det-selv’-tandblegning som man kan bruge derhjemme, fraråder vi det på det kraftigste på vores klinik. I bedste tilfælde har det ikke den ønskede effekt og i værste tilfælde kan det forårsage tandproblemer og tandpiner. På den måde løser du et problem ved at skabe et nyt. Søg derfor altid professionel hjælp hos din tandlæge, hvis du overvejer en tandblegning.

Skader tandblegning tænderne?

Det korte svar er, at tandblegning ikke er farligt. Dog er det mest sikkert at undgå “gør-det-selv”-tandblegningssæt, som enten giver ringe resultater eller bringer flere tandproblemer med sig. En tandblegning hos tandlægen er tilgengæld helt ufarlig.

Du kan føle dig i trygge hænder med en tandlæge, der har forstand på, hvad der er godt for dig og dine tænder, og hvad der er mindre godt. Din tandlæge vil også kunne fortælle dig, hvor tit dine tænder kan tåle at få en tandblegning. I de fleste tilfælde vil det ikke være en god idé at få en tandblegning alt for tit.

Hvordan foregår en tandblegning hos tandlægen?

Der er to måder at få hjælp til en tandblegning hos en tandlæge. Enten kan du få en klinikblegning, der foregår over én gang, ellers får du en bideskinne med hjem. I hjemmeblegningen skal du bruge bideskinnen over 14 dage.

Ved en klinikblegning bliver du påført 30-40 procent brintoverilte på tænderne for derefter at få UV-strålet dem. Denne form for tandblegning foretages ad én omgang og kan være en ulempe, fordi man ikke kan nå at se, hvordan tænderne reagerer på brintoverilten.

Ved en hjemmeblegning bleger du selv dine tænder. Du får en bideskinne, hvor du skal lægge den blegende gel indeni. Skinnerne er udarbejdet af et aftryk af dine tænder. Den sikrer dermed, at alle dine tænder får kontakt til den blegende gel. Skinnerne skal du sove med i løbet af to uger. Du kan i løbet af disse to uger løbende stoppe med at sove med bideskinnerne, når du synes, at dine tænder er blevet blege nok.

Efter en tandblegning

Blegningen af tænder betyder ikke, at du aldrig får brug for endnu en tandblegning. Dine blegede tænder bliver med andre ord ikke permanent hvide. Hvis man lykkes med at vænne sig af med dårlige livsstilsvaner, der påvirker mundhygiejnen, hjælper det dog med at beholde effekten af tandblegningen flere år efter.

Livsstilsvaner, som har størst betydning for tandblegningens holdbarhed, er rygning og kaffe blandt andet. Det er vigtigt at holde igen med disse vaner, da blegemidlet har tendens til at optage alle former for farvestoffer, der kommer forbi mundhulen.

Hvad koster en tandblegning?

Overvejer du at få lavet en tandblegning til dine tænder til en rimelig pris? Kontakt da Tandliv for tandblegning med bideskinner fra 3.500 kroner. Du er mere end velkommen til at kontakte os for blot en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Hos Tandliv er vi klar over, hvor vigtigt det er at have de tænder, man ønsker sig. Vi ved også, at tandblegning kan have en stor effekt på dine tænders æstetiske udtryk. Derfor gør vi altid, hvad der er i vores hænder for at sikre, at du får et tilfredsstillende og professionelt resultat. Se vores priser her.

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.