Babyer og tænder

Første tandfrembrud, tandbørstning og sutter

Du skal starte med at børste din babys tænder så snart den første tand er brudt frem – både morgen og aften. Her på siden har vi samlet alt, du skal vide, hvis du er forælder til en baby, og er i tvivl om hvordan du skal forholde dig til både tandbørstning og sut. 

Du kan finde svar på alle de hyppigst stillede spørgsmål, men er også mere end velkommen til at give os et kald på tlf. 43 96 62 15, hvis du er i tvivl om noget.

Klik dig direkte videre:

Barnets første tand

Babyer får som oftest deres første tand, når de er 4-8 måneder. For de fleste babyer vil fortænderne i undermunden bryde frem som de første efterfulgt af fortænderne i overmunden. 

Tændernes frembrud betyder ofte at din baby: 

 • Savler ekstra meget 
 • Har røde og irriteret gummer 
 • Er mere urolig
 • Begynder at bide 
 • Får feber 
 • Diarre 
 • Sover uroligt

Det er ikke alle babyer der er påvirket at voksende tænder, og dit barn kan derfor sagtens få tænder uden at udvise symptomer. 

Godt råd: Har din baby irriterede gummer, kan du give ham/hende noget hårdt og koldt at bide i. Du kan også bruge en ren finger til blidt at gnubbe gummerne, for at afhjælpe irritationen. 

I de fleste tilfælde vil alle 20 tænder være frembrudt, når barnet når 2,5 års alderen. Når barnet når 6-7 års alderen vil mælketænderne så småt begynde at skiftes ud med de blivende tænder.

Guide til at børste din babys tænder

Du skal som forælder starte tandbørstningen, så snart den første tand bryder frem. Da frembruddet af den første tand kan variere fra baby til baby, er det vigtigt, at du holder øje med det. På den måde sikrer du, at tænderne bliver plejet godt fra start. 

Det er vigtigt, at tage tandbørstningen seriøst selvom der kun er tale om en enkelt tand. Tandbørstningen sikrer både dit barns tænder mod huller og samtidig vænner du dit barn til tandbørsten.

Sådan børster du bedst: 

 • Børst tænderne med en lille tandbørste. På den måde sikrer du bedst at komme rundt i hele munden.
 • Brug en mild tandpasta med fluor og påfør kun en mængde, der svarer til dit barns lillefingernegl. 
 • Børst både morgen og aften.
 • Det er vigtigt at nå rundt til alle tænder.

Selvom du er omhyggelig og børster dit barns tænder grundigt, vil du altid kun nå 3 af tandens 5 flader. Siderne mellem tænderne kan kun rengøres ved brug af tandtråd. Det er derfor en god ide at starte med tandtråd, når alle mælketænderne er brudt frem.

Giver sutter skæve tænder?

For de fleste børn og forældre i Danmark er sutten et fast ritual når der skal trøstes, soves eller barnet skal finde tryghed. Småbørnsforælder kan sagtens lade deres børn bruge sut, men for at passe bedst muligt tænderne, er der nogle ting du skal være opmærksom på.

Det skal du være opmærksom på: 

 • Barnet benytter ikke samme sutteteknik ved amning som ved sut. Derfor er det en god ide ikke at lære barnet at bruge sut, før amningen er oppe at køre. Er du i tvivl, bør du kontakte en sundhedsplejerske. 
 • Bruger dit barn sut, er det vigtigt, at du steriliserer dem inden de tages i brug. Derudover anbefales det også, at sutternes regelmæssigt bliver kogt, for at undgå dannelsen af svamp og bakterier på overfladen. Slidte sutter skal smides ud. 
 • Nogle forældre har forsøgt sig med at dyppe sutten i honning eller sukker, for at få barnet til at bruge sut. Dette kan give huller i tænderne, så snart de bryder frem og bør derfor undgås. 
 • Brugen af sut kan give problemer med både både tungen (taleproblemer), “suttebid” og overbid.
 • Hvor meget sutten skader er bestemt af, hvor mange år barnet bruger sut, hvor hårdt der suttes og hvor lang tid sutten er i munden af gangen. 
 • Ingen børn bør bruge sut efter de er fyldt 3,5 år. Hvis ikke vanen stoppes inden, kan du risikere at dit barn skal have bøjler på et senere tidspunkt. 

Sådan mindsker du chancen for sutteskader

Vil du mindske chancen for sutteskader hos dit barn, skal du holde brugen af sut på et minimum – både i dag- og nattetimerne. Når dit barn er faldet i søvn, kan du tage sutten ud af munden. På den måde vågner dit barn heller ikke hver gang sutten bliver tabt. Stopper dit barn med at bruge sut før senest 3,5 år, retter de fleste tandfejl sig af sig selv.

Kontakt Tandlægerne I Glostrup

Ønsker du at bestille en tid til klinikken, eller har du nogle spørgsmål, kan du skrive til os her i vores kontaktformular.

Du er også velkommen til at sende os en mail på kontakt@tg150.dk eller ringe til os på 43 96 62 15.